Ventspilnieki augtu novērtē savas pašvaldības darbu

© F64 Photo Agency

Jaunākais sabiedriskās domas pētījums liecina, ka Ventspils pašvaldības darbu šomēnes pozitīvi novērtējuši 96,7% iedzīvotāju. Turklāt pozitīvs novērtējums pieaug ar katru mēnesi.

Tirgus un sociālo pētījumu aģentūras Latvijas fakti veiktās aptaujas rezultāti rāda, ka šā gada martā Ventspils pilsētas domes darbību kopumā pozitīvi novērtējuši 89,6% respondentu, viņu vidū 12% to vērtēja ļoti pozitīvi. Pēc mēneša – aprīlī – iedzīvotāju pozitīvais vērtējums pieauga līdz 91,3%, bet šomēnes ar pašvaldības darbu bija apmierināti jau 96,7% respondentu, tajā skaitā 14,9% savu vērtējumu definēja kā ļoti pozitīvu. Negatīvs vērtējums maijā bijis vien 0,8% no aptaujātajiem iedzīvotājiem, pārējiem nav bijis viedokļa.

Iedzīvotājiem tika arī lūgts nosaukt trīs, pēc viņu domām, labākos darbus, ko pašvaldība paveikusi pēdējā gada laikā. Visbiežāk minētā atbilde (26,2%) ir pilsētas labiekārtošana un sakopšana, 16,8% atzīmējuši ielu un ceļu remontus un labiekārtošanu, 13% atzinīgi novērtēja bērnu rotaļu laukumu ierīkošanu, bet 12,7% priecājās par iekārtotajiem veloceliņiem. Tāpat aptaujātie iedzīvotāji pie labajiem darbiem minējuši sakārtotos ūdensvada tīklus, skaistos ziedus, tūrisma attīstību, skolu remontus, Piedzīvojuma parka pilnveidošanu. Pašvaldība uzteikta arī par daudzveidīgo kultūras pasākumu klāstu, tostarp par teātra viesizrādēm, kuras daļēji dotē pašvaldība, tādējādi iedzīvotājiem par izrādi jāmaksā krietni mazāk.

Ja iepriekš tamlīdzīgas aptaujas par Ventspils pašvaldības darbu veica vienīgi sabiedriskās domas pētījuma centrs SKDS, tad šo pētījumu veica Latvijas fakti, kas ļauj objektīvāk izvērtēt iedzīvotāju viedokli. Arī SKDS veikto aptauju rezultāti tradicionāli rāda ventspilnieku augsto vērtējumu pašvaldības darbam. Šajā pavasarī veiktās aptaujas dati vēl nav apkopoti, taču iepriekšējie sabiedriskās domas pētījumi rādīja, ka pašvaldības darbu pozitīvi vērtē ap 90% iedzīvotāju.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš laikrakstam Ventas Balss komentē, ka citas Latvijas pilsētu pašvaldības no Ventspils var tikai pamācīties. Un mācoties jau arī. Pēc viņa domām, pašvaldībai ir jāzina, ko domā, ko vēlas un kas uztrauc tās iedzīvotājus, un nekādā citādā formā, kā vien ar aptauju palīdzību, objektīvu viedokli nevar iegūt. «Zinu, ka Ventspilī darbs neaprobežojas tikai ar jautājumu uzdošanu, bet notiek arī reāla darbība, lai uzrādītās problēmas un trūkumus novērstu,» sacīja A. Kaktiņš. Pēc viņa teiktā, šī saite ar iedzīvotājiem ir ļoti svarīga, arī daudzviet Eiropā pašvaldības veic iedzīvotāju aptaujas, lai sekotu iedzīvotāju domām. «Demokrātijas apstākļos tas ir nepieciešams, jo mēs gaidām, ka vara rīkosies mūsu interesēs, un varai ir jāzina, ko mēs domājam, tādēļ aptaujas ir ļoti būtiskas,» uzsver A. Kaktiņš.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".