Talsu slimnīcas būvlaukumā iemūrē kapsulu ar vēstījumu ķīniešu valodā

© Juris Presņikovs

Simboliski atzīmēts Talsu jaunās slimnīcas celtniecības process. Jaunbūves mūros ievietota kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Vēstījums iztulkots arī nākotnes – ķīniešu valodā.

Spītējot tiesvedībām, Talsu jaunās slimnīcas jaunbūve top lielā ātrumā. Šobrīd ēkai jau slejas sienas, un vienā no tām svinīgi ievietota kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Kapsula atradīsies aiz stikla un būs redzama slimnīcas apmeklētājiem.

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs pasākumā atgādināja, ka Talsu slimnīca ekonomiskās krīzes rezultātā tika izsvītrota no Latvijas veselības aprūpes attīstības plāniem. Pirms trim gadiem to pēc būtības pievienoja Ventspils slimnīcai, un, pateicoties kopīgiem pūliņiem, tika atgūts zaudētais finansējums tās uzturēšanai un piesaistīta nauda jaunās slimnīcas ēkas būvniecībai. «Tas nebija viegli, un jāatzīst, ka izmantojām savu politisko ietekmi, lai šo projektu īstenotu un Talsi nepaliktu bez slimnīcas,» atzinās A. Lembergs. Savā uzrunā Ventspils mērs atklāja, ka sākotnēji Talsos bijis paredzēts uzbūvēt sešas reizes lielāku slimnīcu, kas būtu neprātīgi gan no būvniecības, gan vēlākās uzturēšanas izmaksu viedokļa. Pēc Ventspils un Talsu slimnīcas apvienošanās, visu kārtīgi pārplānojot, izrādījies, ka visas veselības aprūpei nepieciešamās funkcijas var izvietot krietni mazākās platībās. «Līdz ar to būs lētāka ēkas ekspluatācija un vairāk naudas aizies gan pacientiem, gan mediķiem un iekārtām,» uzsvēra A. Lembergs.

Tikmēr Talsu novada pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Ainārs Lūks atgādināja, ka viena no esošajām Talsu slimnīcas ēkām kalpo vairāk nekā 100 gadu un tās pamati ir nolietojušies par 80%, tāpēc jauna slimnīca bija ļoti nepieciešama. A. Lūks pateicās visiem Talsu novada pašvaldības deputātiem, kuri 2009. gadā nenobijās un uzrunāja Ventspils kolēģus par apvienības veidošanu. Viņš atminējās, ka 2010. gada aprīlī, kad parakstīts apvienošanās līgums, ventspilnieki uzsvēruši, ka Talsos slimnīcai jābūt. Un tagad šis solījums tiek pildīts.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova pirms vēstījuma nolasīšanas pateicās par nenovērtējamo atbalstu gan Ventspils, gan arī Talsu pašvaldības pārstāvjiem. Šis atbalsts slimnīcai bijis nepieciešams, jo jaunās ēkas būvniecības process bijis sarežģīts – tiesvedību dēļ bijusi piespiedu dīkstāve, bijušas pat bažas, vai šo projektu vispār izdosies realizēt.

Pēc svinīgajām uzrunām veselības ministre Ingrīda Circene, kā arī pašvaldību un slimnīcas pārstāvji parakstīja vēstījumu nākamajām paaudzēm, ko kopā ar vietējā laikraksta jaunāko numuru un Latvijas naudas vienību latu ielika kapsulā un ievietoja ēkas sienā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.