Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Jēkabpilī par godu Jāzepam Vītolam uzstādīts "Mazais vijolnieks"

© Daiga Kalniņa

Vairākiem jauniem un atraktīviem pilsētvides objektiem Jēkabpilī pievienojusies vēl viena mīlīga skulptūra ar kultūrvēsturisku nozīmi.

Jāzepa Vītola 150. gadskārta, ko atzīmē šogad, ieskanējusies, kļuvusi redzama, acīm baudāma un taustāma ar skulptūras Mazais vijolnieks atklāšanu Latvijas kultūras un profesionālās mūzikas izglītības pamatlicēja, komponista un mūziķa dzimtajā pilsētā.

Skvērā pie Jēkabpils Agrobiznesa koledžas, Pasta ielā 1, atklāta izcilā komponista Jāzepa Vītola piemiņai veltīta tēlnieka Aigara Bikšes veidota skulptūra Mazais vijolnieks un piemiņas plāksne.

Šogad aprit 150 gadu, kopš dzimis Jāzeps Vītols, kurš pirmos četrus dzīves gadus pavadījis Jēkabpilī. Viņa ģimene mitinājusies ēkā Pasta ielā 1, kas tolaik bijusi apriņķa skola, kurā skolotāja darbu pildīja J. Vītola tēvs.

Skulptūras atklāšanas pasākumā Jēkabpils vēstures muzeja direktore Inese Berķe gara acīm ļāva pārcelties uz 150 gadu senu pagātni, kad apriņķa skolas otrajā stāvā mitinājās Vītolu ģimene. Septembrī pasaulē bija jānāk mazulim. Nākamā komponista un mūziķa māte vērojusi, ka uz skolas kāpnēm ik pa laikam atnāk mazs puisēns, vārdā Jāzeps, un skaisti spēlē vijoli. Taču ģimenes atvase – puisītis – piedzimst divus mēnešus agrāk, ir ļoti maziņš un prasa daudz rūpju. Māti aizkustinājusi mazā vijolnieka spēle uz skolas kāpnēm, kādēļ viņa dēlu nosaukusi par Jāzepu. Vītolu ģimenei 1867. gadā pārceļoties uz Jelgavu, mazajam Jāzepam jaunā dzīvesvieta nav patikusi un viņš aizvien atcerējies Jēkabpili un Krustpils staciju ar gardajām piparkūkām vietējā veikalā.

Kā bilda I. Berķe, skulptūras Mazais vijolnieks atrašanās vieta ir īpaša, apgarota un talantiem apveltīta, jo 50 gadu pēc

J. Vītola nākšanas pasaulē šajā vietā blakus mājā piedzimst ievērojamais latviešu ērģelnieks Pēteris Sīpolnieks. «Liels prieks, ka Jēkabpils veidojas kā skatāma pilsēta,» savu sajūsmu izteica skulptūras veidotājs Aigars Bikše.