Ventspilī ražos jaunākās paaudzes displejus

© Publicitātes foto

Ventspilī darbu sākusi visā Eiropā unikāla augsto tehnoloģiju ražotne Euro LCDs, kurā top jaunākās paaudzes šķidrā kristāla displeji.

Šķidro kristālu rūpnīcā Euro LCDs, kas pagājušās nedēļas nogalē tika atklāta Ventspilī, ražos produktus ar ļoti augstu pievienoto vērtību – šķidro kristālu displejus, tostarp metināšanas masku stiklus, kas automātiski tonējas spilgtas gaismas ietekmē, kā arī ceļa zīmju un informāciju displeju produktus. Ventspilī būs viena no nedaudzajām tāda veida rūpnīcām visā Eiropā, jo pārsvarā tāda veida ražotnes bāzējas Japānā. Turklāt rūpnīca ir unikāla arī ar Baltijā šobrīd lielāko tīro telpu. Euro LCDs rūpnīcā tā izveidota 1800 kvadrātmetru lielā platībā. Līdz ar to bija izaicinājums arī ražotnes celtniekiem, uzņēmumam Skonto būve. Nācās izbūvēt sarežģītas komunikācijas, lai nodrošinātu augstās prasības gaisa tīrībai, novērstu statistiskās strāvas iespējamību un izpildītu citas prasības, kas attiecas uz tādu sarežģītu un kvalitatīvu elektronikas produktu ražotni, kāda ir Euro LCDs rūpnīca Ventspilī. Par vienu no pirmajiem rūpnīcas biznesa segmentiem kļūs stikla ražošana metināšanas maskām.

Uzņēmuma valdes loceklis Ilmārs Osmanis atklāj, ka rūpnīcā strādā aptuveni 20 cilvēku – pārsvarā Ventspils augstskolas un Rīgas Tehniskās universitātes absolventi. Nākotnē darba vietu skaits varētu sasniegt 100.

Tāpat I. Osmanis atklāj, ka iepriekš tika apsvērtas vairākas iespējas, kur izvietot rūpnīcu. Jāpiebilst, ka Osmanis ir jau pieredzējis elektronikas nozares uzņēmējs – SIA Hansas elektronika un Ventspils elektronikas fabrika arī ir I. Osmaņa attīstīti uzņēmumi. Līdz ar to radusies izpratne, cik būtiska šādai ražotnei ir ne vien apkārt esoša augstas kvalitātes infrastruktūra, bet arī izglītības un zinātnes joma. Līdz ar to tieši iespēja strādāt Ventspils augsto tehnoloģiju parkā, kur pieejama nepieciešamā energojauda, Ventspils brīvostas pārvaldes un pašvaldības pretimnākšana, nodrošinot nepieciešamo infrastruktūru un uzbūvējot specifisko ražošanas ēku, un radot uzņēmumam iespēju to nomāt, kā arī Ventspils augstskolas laikmetīgā elektronikas un informācijas tehnoloģiju nozares studiju programma bija atslēgas vārdi par labu Ventspilij. I. Osmanis uzsver, ka šāda veida rūpnīcā nav nepieciešams liels darbinieku skaits, bet nepieciešami profesionāli nozares inženieri.

Savukārt Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs uzsvēra, ka Ventspilī kopš gadsimta mijas sāktā industrializācijas politika tagad sākusi nest augļus un piepildījies mērķis pilsētā no nulles attīstīt perspektīvo elektronikas un informācijas tehnoloģiju nozari. Šķidro kristālu rūpnīca uzbūvēta blakus jau esošajai Ventspils elektronikas fabrikai, bet jau mēneša beigās turpat līdzās Ventspils augsto tehnoloģiju parkā tiks atvērta Programmatūras testēšanas laboratorija – informācijas tehnoloģiju uzņēmums, kurā darbs tiks nodrošināts pat ar trīs cipariem rakstāmam nozares speciālistu skaitam.

Ventspils augsto tehnoloģiju parka priekšsēdētājs Ivars Eglājs uzskata, ka par nozares attīstību Ventspilī liecina arī tas, ka tikai septiņu gadu laikā parka nomnieku skaits no viena pieaudzis līdz 20 uzņēmumiem.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".