Ventspilī moderni pārstrādās atkritumus

© Edgars Kulmanis

Ventspils pusē, Pentuļos, izveidots modernākais atkritumu poligons ne vien Latvijā, bet visā Baltijā. Turpmāk Ventspils reģiona atkritumi vairs netiks noglabāti, bet pārstrādāti biogāzē, kurināmajā materiālā, dārzkopībā un lauksaimniecībā izmantojamā kompostā, turklāt efektīvā veidā, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, saudzējot vidi un taupot resursus.

Līdzīgi kompleksi izveidoti vien Vācijā un Itālijā, bet pašlaik top Amerikā, atklāj nozares speciālisti. Arī ASV atkritumu šķirošanu mājsaimniecībās neuzskata par efektīvu risinājumu, tāpēc koncentrējas uz šķirošanu un apstrādi poligonos. Ventspils reģions jau spēris soli efektīvas atkritumu apsaimniekošanas virzienā. Pašvaldības uzņēmums Ventspils labiekārtošanas kombināts, piesaistot vērienīgus Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļus, vairākās kārtās realizējis projektu, kas noslēdzies ar 4,6 miljonu ieguldījumu atkritumu pārstrādes kompleksa izveidē. Līdz ar to Pentuļu poligonā, kur nonāk nešķiroti atkritumi no Ventspils pilsētas, novada, kā arī Kuldīgas pilsētas un apkaimes, tie turpmāks tiks nevis apglabāti, bet pārstrādāti. Sākotnēji tiks atdalīts stikls, papīrs, plastmasa un metāls, ko būs iespējams izmantot vai nu kā RDF kurināmo materiālu, vai arī šķirot tālāk un izmantot kā izejvielas otrreizējai pārstrādei. Savukārt no organiskā materiāla tiks iegūta biogāze un komposta materiāls, turklāt – nevis vairāku gadu ilgā rūgšanas procesā, bet vien nepilnu divu mēnešu laikā. Rezultātā zemē netiks apglabāts nekas. Tik ātri iegūt gāzi un kompostu iespējams, pateicoties modernām, apsildāmām tvertnēm, kuru apsildīšanai izmanto to pašu no atkritumiem saražoto gāzi. Nākotnē, iespējams, gāzi varēs izmantot arī elektroenerģijas ražošanai.

Savukārt saražoto komposta materiālu, ko sagatavos zem speciālas nojumes ar izbūvētu kanalizācijas sistēmu, kas nodrošinās tā irdenumu, varēs izmantot dārzkopībā un lauksaimniecībā. Tiek plānots, ka to izmantos Ventspils dārzu un parku apstādījumos un zālienos un, ja apjoms būs lielāks, to varēs realizēt arī lauksaimniekiem. Izmēģināt pirmo kompostu varēs jau šā gada rudenī, sola Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Didzis Ošenieks.

Kā skaidro speciālisti, Pentuļos izveidotais atkritumu apstrādes komplekss ir modernākais Baltijā, turklāt izceļas ar īpaši augstu efektivitāti. Šādā veidā apsaimniekojot savāktos atkritumus, būtiski tiek atvieglota dzīve gan iedzīvotājiem, kuriem nav jānoņemas ar atkritumu šķirošanu un nav jāpārmaksā par to, ka apsaimniekotājs tērē degvielu un apmaksā darbaspēku, kas pārvadā katru atkritumu veidu, gan arī pašam atkritumu apsaimniekotājam. Ne velti Latvijas atkritumu apsaimniekotāju asociācijas vadītājs Jānis Vilgerts uzsvēra, ka «šis ir pēdējā laika priecīgākais notikums atkritumu apsaimniekošanas jomā pēdējo gadu laikā».

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs savukārt uzsvēra, ka efektīvi izdevies piesaistīt Eiropas Savienības fondu naudu modernizācijai, pēc iespējas mazāk tērējot valsts un pašvaldības resursus, un atzina, ka pašvaldības sākotnējā pozīcija – prasīt, lai «bagātie Eiropas runči» piedalās vides sakārtošanā Baltijas jūras reģionā, jo Baltijas jūra mums visiem viena – ir attaisnojusies. Tajā pašā laikā Ventspils mērs norādīja uz nepieciešamību pēc pārdomātas, saimnieciskas valsts ilgtermiņa politikas atkritumu apsaimniekošanas jomā, neļaujot viegla biznesa tīkotājiem izjaukt efektīvu, videi un iedzīvotājiem draudzīgu atkritumu savākšanas un pārstrādes sistēmu un izniekot valsts un pašvaldības ieguldītos līdzekļus.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".