Rīgas lidosta neizsola pazaudēto bagāžu

Veicot lidojumus uz citām valstīm, cilvēkiem mēdz gadīties nozaudēt bagāžu vai citas sev piederīgas lietas. Arī lidostā "Rīga" koferi noklīst ļoti bieži. Tomēr Latvijā nav uzsākta prakse kā ASV, kur pazaudēto bagāžu pēc kāda laika izsola jebkuram interesantam.

Atsaucoties uz raidījumā „Lidojuma plāns” sniegto informāciju, parasti darbinieki nodarbojas ar to pazaudēto bagāžas meklēšanu, kas notiek ceļojuma laikā. Tā ir reģistrētā bagāža, kurai ir uzlikta atpazīšanas zīme ar numuru, ko klients ir nodevis konkrētajai aviokompānijai pārvadāšanā. Lidostās mēdz nonākt arī bagāža, kura ir kļūdaini iesūtīta, līdz ar to, pašas bagāžas īpašnieks nav atrodams uz vietas, konkrētajā lidostā.

Tādā gadījumā pastāv vispasaules meklēšanas sistēma, kurā tiek ievadīti noteikti dati, noteikti bagāžas parametri, ar kuru palīdzību tiek meklēts bagāžas saimnieks. Tas gan nenozīmē, ka kofera īpašnieks tiks sameklēts, ja pats nekādas meklēšanas darbības nebūs uzsācis, zaudējums tomēr ir jāpiesaka, kas ir jādara nekavējoties turpat lidostā uz vietas, birojā, kur darbinieki aizpilda speciālu formu, kurā ieraksta pasažiera datus, pārrakstot arī datus uz atpazīšanas pasaknīša, kuru klients saņem bagāžas reģistrēšanas brīdī. No tā brīža sākas bagāžas atpazīšanas process, kurš iedalās dažādos tipos, īpaši čemodāniem, kas ir svarīgi bagāžas atpazīšanas sistēmai.Sistēmā ievada noteikta koda krāsu, gan noteikta koda bagāžas veidu.

Bieži vien cilvēki vāji noraksturo savu bagāžu, kas apgrūtina procesu. Biežākais pazaudēšanas iemesls ir tas, ka tiek paņemta sveša bagāža, pilnā pārliecībā, ka tā ir savējā bagāža. Bagāžu, kurai tās īpašnieks neatnāk pakaļ, lidosta „Rīga” nodod piederīgajai aviokompānijai, ar kuru bagāžas īpašnieks veicis lidojumu. Tālākās darbības ar šāda veida bagāžu ir aviokompānijas pārziņā. Ir arī gadījumi, kad pasažieriem ir vienādas somas, kas ir vēl viens bagāžas pazaudēšanas iemesls. Turpretī atstātās mantas lidostas drošības kontrolē tiek piereģistrētas un nodotas lidostas policijas nodaļai. Tāpat lidostas drošības kameras fiksē jebkuru uz laiku atstāto bagāžu, kas tajā momentā nonāk drošības dienesta rokās, kur tad arī tiek pārbaudītas kofera saturs. Īpaša uzmanība tiek pievērsta tam, vai bagāžā neatrodas sprāgstvielas. Laiks, cik ilgi nozaudētā manta tiek turēta lidostas policijas pārvaldē, ir seši mēneši. Ja īpašnieks pēc pusgada tā arī nav atnācis pakaļ savai mantai, tai piesaka bezvalstnieka mantas statusu, informē raidījums "Lidojuma plāns".

Svarīgākais