Ventspilī atbrīvojas no policistiem kukuļņēmējiem

Nepilna gada laikā Valsts policijas Ventspils iecirknis, piesaistot Drošības policiju, ticis vaļā no četriem negodprātīgiem ceļu policijas inspektoriem.

Klajā nākusi informācija, ka pirms pāris nedēļām Drošības policija (DP) Ventspilī aizturējusi divus ceļu policistus par kukuļa ņemšanu. Aizvadītajā rudenī par tādu pašu noziegumu tikuši aizturēti vēl divi.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa informē, ka pēdējā reizē viens no Valsts policijas (VP) darbiniekiem esot pieprasījis 10 latu kukuli par to, lai netiktu noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par ātruma pārsniegšanu. Savukārt otrs inspektors iekāroja 200 latu kukuli no kāda autovadītāja, kurš pie stūres bija sēdies alkohola reibumā. K. Apse-Krūmiņa Neatkarīgajai klāsta, ka abos gadījumos policisti aizturēti izmeklēšanas eksperimenta rezultātā. Tātad policisti pieķerti ar viltus pārkāpēju palīdzību. Plašāku informāciju par aizturēšanas niansēm DP neatklāj. Aizturētie policisti atzīti par aizdomās turētajiem, un viņiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

VP Ventspils iecirkņa priekšnieks Ģirts Kokins atklāj, ka aizturēšanas operācija notikusi pēc iecirkņa vadības iniciatīvas. Viņu rīcībā nonākusi informācija, ka abi ceļu policijas darbinieki ņemot kukuļus. Par to ziņots Drošības policijai, kas savukārt veikusi aizturēšanas darbības. Abi aizturētie darbinieki strādājuši vienā ekipāžā un aizturēti vienā dienā. Viņi no savu amata pienākumu pildīšanas uz izmeklēšanas laiku ir atstādināti.

Ģ. Kokins atklāj, ka pēc līdzīga scenārija, sadarbojoties ar Drošības policiju, divi citi ceļu policijas darbinieki tikuši aizturēti arī pagājušā gada rudenī. Arī viņi Ventspils ceļu policijā vairs nestrādā. Ģ. Kokins norāda, ka informācija par to, ka policists prasa kukuli, agri vai vēlu nonāk priekšniecības rīcībā un reakcija ir nesaudzīga, ko arī apliecina abi šie gadījumi.

Aizturēto darbinieku vietā šobrīd neviens nestrādā, tas nozīmē, ka atlikušajiem policistiem ir papildu slodze. Ceļu policijas inspektora amats ir otrs zemāk apmaksātais policijā, tāpēc neviens uz šo vietu neraujas un brīvās vakances aizpildīt neizdodas. Turklāt, ja alga ir tikai virs 200 latiem, tas korupciju tikai veicina. Ģ. Kokins ir pārliecināts, ka ierobežot kukuļņemšanas risku varētu, palielinot šiem inspektoriem algas. Par to tiekot runāts regulāri, taču atsaucība uz šiem priekšlikumiem augstākajās instancēs netiek rasta.

K. Apse-Krūmiņa informē, ka pret rudenī aizturētajiem inspektoriem izmeklēšana jau ir praktiski pabeigta. DP uzskata, ka pret aizdomās turamajiem ir savākts pietiekami daudz pierādījumu, tāpēc šīs nedēļas laikā šo lietu plānots nosūtīt Ventspils prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Korupcijas izskaušana ceļu satiksmē arī šogad ir izvirzīta par vienu no VP prioritātēm. Janvārī par 15 latu kukuļņemšanu VP Iekšējās drošības birojs aizturēja divus ceļu policistus no Rīgas reģiona pārvaldes. Policistiem par kukuļa ņemšanu draud brīvības atņemšana no trim līdz desmit gadiem.

Policija pastiprināti kontrolē gan kukuļņēmējus, gan arī kukuļdevējus. Policija uzsver: gadījumā, ja kukuļdevējs ziņo par kukuļņēmēju, viņš no kriminālatbildības tiek atbrīvots.