Ventspils tehnikums sāk 10,8 miljonu projektu

© Juris Ģigulis

Ventspils tehnikums kļuvis par pirmo profesionālās izglītības iestādi, kas, pateicoties nozaru asociāciju un pašvaldības atbalstam, pārvarējis Izglītības un zinātnes ministrijas liktos birokrātiskos šķēršļus un sācis vērienīgu, 10,8 miljonus vērtu, rekonstrukciju.

Pārējām arodskolām, kuru projekti 2011. gada nogalē tika pārtraukti, vēl jāpārvar daudzas ministrijas barjeras. Ir bažas, ka visu šim mērķim atvēlēto Eiropas naudu Latvija vairs nespēs apgūt.

Skolas audzēkņu, atbalstītāju un ventspilnieku klātbūtnē Ventspils tehnikuma direktore Kristīne Vāgnere parakstīja līgumu ar Valsts izglītības aģentūras direktori Ditu Traidās par finansējuma piešķiršanu rekonstrukcijai, ar Ventspils domi par turpmāku sadarbību projekta realizācijā un būvuzraudzībā, kā arī ar iepirkumā uzvarējušo būvnieku a/s UPB prezidentu Uldi Pīlēnu. Audzēkņi un pedagogi jau sakravājuši somas, gatavi doties uz pagaidu mājvietām, bet būvnieks gatavs sākt darbus.

Gan pedagogu, gan audzēkņu sejās staroja neviltots prieks, viņi neslēpa, ka ilgi gaidījuši šo brīdi, bet vēl vairāk gaida dienu, kad atgriezīsies atjaunotajā skolā. Daži, kuriem šis ir pēdējais mācību gads, smejas, ka jāstājas skolā vēlreiz, lai būtu iespēja to izbaudīt. Skolas rekonstrukcijā un modernizācijā ieguldīs 10,8 miljonus latum un plānots, ka rekonstrukcijas darbus pabeigs 2014. gada 1septembrī. Pusotra gada laikā Ventspils tehnikums, Ziemeļkurzemes profesionālās izglītības kompetences centrs, pārvērtīsies līdz nepazīšanai un iezīmēs ne vien jaunus vaibstus pilsētas tēlā, bet arī jaunu ēru arodizglītībā Ventspilī un visas Latvijas profesionālās izglītības sistēmā. Pilsētas mērs Aivars Lembergs ir gandarīts, ka izdevies izcīnīt laikmetīgu aroda apguves iespēju jauniešiem un panākt, ka tā vietā, lai katrai skolai atvēlētu nenozīmīgu mazumiņu, lai «nokrāsotu sienas», tās aroda skolas, kas atzītas par Latvijas tautsaimniecībai svarīgām, tiks izveidotas laikmetam un darba tirgus prasībām atbilstošas. Mērs audzēkņiem izteica vēlējumu to novērtēt, mācīties un ne vien sasniegt, bet pārspēt Vācijas līmeni, ko uzskata par labo piemēru profesionālajā izglītībā Eiropā.

Gan A. Lembergs, gan Ventspils tehnikuma direktore Kristīne Vāgnere uzteica veiksmīgo komandas darbu, kas palīdzēja izkļūt cauri birokrātiskajiem šķēršļiem, ko projekta virzības laikā lika Reformu partija, kas šo jautājumu bija politizējusi, bet veltīja atzinīgus vārdus premjeram Valdim Dombrovskim, kurš, novērtējot profesionālās izglītības nozīmi, iesaistījies. Ministra prezidenta padomnieks Ints Dālderis, sveicot ar līgumu parakstīšanu, apsveica Ventspils tehnikumu kā pirmo no 11 lielākajām profesionālās izglītības iestādēm, kas uzsākusi projekta realizāciju, un piebilda, ka bez pašvaldības atbalsta valsts skolai tas, visticamāk, nebūtu bijis iespējams.

Vairāku nozaru asociāciju pārstāvji, kas pagodināja ar savu klātbūtni līguma parakstīšanas brīdī, arī Latvijas Elektronikas un elektrotehnikas rūpniecības asociācijas valdes loceklis Ilmārs Osmanis atzina, ka Ventspils tehnikuma, pašvaldības un uzņēmēju savstarpējā sadarbība ir piemērs, kā jāattīsta Latvijas profesionālās izglītības iestādes.