Ventspilī izglābj zemledus makšķernieku

© Juris Ģigulis

Par spīti brīdinājumiem un notikušiem negadījumiem, trauslais ledus joprojām vilina pārgalvīgus zemledus makšķerniekus. Nupat viens izglābts arī Ventspilī.

Lai arī ziema vēl īsti negrib atkāpties un mīnusi joprojām pieturas, tomēr pa dienu saule dara savu – ledus upēs un citās ūdens krātuvēs kļuvis bīstams, tajā veidojas plaisas, un ledus jebkurā brīdi var ielūzt vai sākt kustēties. Tomēr glābējiem arvien nākas no ledus nocelt kādu pārgalvi. Cilvēki glābti gan Liepājā un Jēkabpilī, kulmināciju sasniedzot pagājušās nedēļas nogalē, kad Rīgas jūras līcī no krasta atlūza divi ledus gabali, uz kuriem atradās vairāk nekā 200 cilvēku.

Savukārt aizvakar 71 gadu vecs zemledus makšķernieks izglābts Ventspilī. Viņš zivtiņu medībām bija izvēlējies vietu Ventā, netālu no airēšanas bāzes Dampeļi. Taču pozitīvu emociju vietā bļitkotājs dabūja piedzīvot ekstrēmas sajūtas – ledus ielūza, un vecais vīrs nokļuva stindzinošajā upes ūdenī. Par laimi, tuvumā atradās arī citi, aptuveni 25 makšķernieki, kas izsauca glābējus.

Ielūzušo makšķernieku Neatkarīgā vakar sastapa Ventspils slimnīcā, kur viņš uz vienu dienu tika ievietots novērošanai. Viktors ir dzīvespriecīgs un mundrs. Arī viņa veselībai pilnīgi nekas nekaišot. Pēc vīrieša izturēšanās nemaz nevar pateikt, ka viņš būtu piedzīvojis nāves bailes. Kā stāsta Viktors, viņš pa ledu staigājot jau vairāk nekā 50 gadu, kopš aizrāvies ar zemledus makšķerēšanu, taču šādi joki ar viņu atgadījušies pirmo reizi. Viņš priekšpusdienā devies kājām pa ledu pāri Ventai, lai makšķerētu pretējā krastā. Ledus esot bijis stiprs un drošs. Pēc aptuveni četru stundu garas copes Viktors atkal šķērsojis upi, lai dotos atpakaļ. Taču aptuveni 100 metru no krasta ielūzis ledū. Turklāt divas reizes. Pirmajā reizē viņam izdevās no ūdens izkļūt paša spēkiem, jo caurums nav bijis liels. Taču tūlīt pat viņš ielūza atkārtoti. Šoreiz āliņģis bija krietni lielāks, tādēļ nav bijis, kur atsperties, lai varētu izkļūt. Par laimi, vīrietim līdzi bijis nazis, ar kuru viņš, iecērtoties ledū, varējis noturēties virs ūdens līdz glābēju atbraukšanai. Ar kailām rokām pie ledus noturēties neesot iespējams. Vīrietis lēš, ka kopumā ūdenī pavadījis aptuveni 15 minūšu.

Viktors atzīst, ka viņa kļūda bijusi tā, ka nav līdzi paņemta verga, ar kuru, sitot pa ledu, var pārliecināties, vai tas nav bīstams. Ledus biezums jau esot bijis pietiekams – aptuveni 20 cm, taču siltā diena to esot sairdinājusi, visvairāk upes vidū.

Lai arī piedzīvots liels pārbīlis, kā arī Ventas saltajos ūdeņos noslīcināta copes kaste ar visu asaru lomu, urbis, kā arī velosipēds, tomēr Viktoru šis atgadījums neapstādinās un no makšķerēšanas priekiem neatturēs. Šosezon gan tikšot pielikts punkts, taču nākamziem uz ledus obligāti iešot atkal. «Domāju, ka bail nebūs,» pārliecināts ir makšķernieks. Viņš pajoko, ka laikam būs jāsāk nodarboties arī ar ziemas peldēšanu, jo nemaz neesot bijis tik auksti.

Makšķerniekam paveicās, ka glābēju bāze atrodas tikai trīs minūšu brauciena attālumā, tādēļ viņu izdevās izglābt tik operatīvi. Valsts ugunsdzēsības

un glābšanas dienesta (VUGD) Ventspils daļas komandieris Genādijs Pavlovs stāsta, ka laimīgā kārtā pie krasta bijis labs piebraucamais ceļš. Tā kā nelaime notikusi Ventas pretējā krastā, tad glābējam, ģērbtam speciālā, negrimstošā hidrotērpā, nācās šķērsot upi pa ledu, līdzi ņemot speciālo glābšanas dēli. Arī glābējs pa ceļam ielūza ledū, taču viņam ātri izdevās izkļūt un nonākt pie slīcēja. Izglābtais vīrs nekavējoties ticis nodots mediķu aprūpē.

VUGD aicina makšķerniekus un citus ekstrēmistus uz ledus vairs nekādā gadījumā nekāpt, jo tas jau ir kļuvis galīgi bīstams. Rīgas dome pat plāno izstrādāt grozījumus saistošajos noteikumos, paredzot bīstamos apstākļos noteikt liegumu kāpt uz ledus. Arī VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš sola meklēt risinājumus, kā ierobežot kāpšanu uz ledus, neizslēdzot arī administratīvos sodus.

Svarīgākais