Talsos jauna slimnīca būs, būvniecība turpinās

© Publicitātes foto

Pateicoties pozitīvajam tiesas spriedumam, šobrīd aktīvi norisinās Talsu jaunās slimnīcas celtniecība. Pēc būvnieku aprēķiniem, neparedzētā dīkstāve izmaksājusi 14 tūkstošus latu.

Jau otrā tiesu instance apmierinājusi Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas lūgumu atļaut turpināt būvēt jauno slimnīcu Talsos. Lēmums vairs nav pārsūdzams, un tas paredz, ka Talsu slimnīcas būvniecība var notikt, neskatoties uz to, ka vienlaikus turpinās arī organizāciju Latvijas Zaļā kustība un Par sakoptu Latviju ierosinātā tiesvedība par šīs jaunbūves būvatļaujas atcelšanu. Tas ļauj cerēt, ka jaunu būvdarbu pārtraukumu tiesvedības dēļ tuvākajā laikā nebūs. Tiesu prakse rāda, ka lietas izskatīšana var ieilgt uz vairākiem gadiem un, iespējams, pa šo laiku slimnīca jau tiks uzbūvēta. Teorētiski pastāv iespēja, ka uzcelto slimnīcu liek nojaukt, ja tiesa tomēr izlemj, ka izsniegtā būvatļauja nav bijusi likumīga. Tomēr Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova ir pārliecināta, ka šāds scenārijs ir maz ticams, jo jau tagad administratīvā tiesa vērtēja izsniegtās būvatļaujas likumību un secināts, ka viss darīts atbilstoši likumam.

Tikmēr abu organizāciju pārstāvis Jānis Matulis uzskata, ka tiesa šo jautājumu ir skatījusi pavirši. Viņš ir pārliecināts par uzvaru, tāpēc pamatprasību tiesā neatsauks. «Mēs iesim līdz galam un uzskatām, ka slimnīca riskē, turpinot būvēt jaunās slimnīcas ēku,» sacīja J. Matulis. Pēc viņa domām, slimnīcai rezultātā var nākties atmaksāt būvniecībā ieguldītos piecus miljonus latu.

Jau no paša sākuma nevienam tā arī nav īstas skaidrības par patiesajiem iemesliem, kādēļ J. Matulis un viņa pārstāvētās organizācijas iestājas pret slimnīcas būvniecību. Šķiet neticami, ka viņu vēlme ir atstāt talseniekus un apkārtējo novadu iedzīvotājus bez tik nepieciešamās slimnīcas. Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka sarunās ar Talsu novada pašvaldības pārstāvjiem un Saeimas deputātu Edmundu Demiteru apmaiņā pret prasības atsaukšanu J. Matulis it kā prasījis 10 tūkstošu latu morālo kompensāciju.

J. Matulis gan norāda, ka tās ir tikai interpretācijas par minētās sarunas gaitu.

Kamēr domstarpības turpinās, tikmēr celtnieki ir aprēķinājuši pusotra mēneša garās būvniecības dīkstāves dēļ radītos zaudējumus. Tie esot 14 tūkstoši latu, ko slimnīcai nāksies segt no saviem līdzekļiem. Vēl gan notiek summas precizēšana. Vienlaikus slimnīcas vadība atbildīgajām institūcijām lūgusi termiņa pagarinājumu Talsu slimnīcas celtniecības pabeigšanai.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.