Soču olimpiādē akreditēties vajadzēs arī līdzjutējiem

© Scanpix

Pēc olimpiskās kvalifikācijas turnīra, kas notika februārī un kurā Latvijas hokeja izlase izcīnīja ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm 2014. gadā Sočos, interese par došanos uz Krievzemi, lai klātienē atbalstītu mūsu sportistus, bija ļoti liela.

Taču pagaidām neviens nesteidz iegādāties tūres uz Sočiem, tāpēc pašlaik nav skaidra ne biļešu politika, ne drošības apsvērumu radītie šķēršļi, ne arī dzīvošanas izmaksas.

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) paziņojusi, ka jau no 11. marta visiem interesentiem būs iespējams iegādāties biļetes uz Soču ziemas olimpiskajām spēlēm. Latvijas teritorijā biļetes izplatīs Starptautiskās Olimpiskās komitejas un Soči 2014 orgkomite-

jas akceptēta kompānija Cartan Tours. Šī ASV mītošā kompānija ir pārstāvēta vairāk nekā 40 valstīs, pārsvarā Dienvidamerikā un Karību jūras reģionā. Pašlaik Cartan Tours no Eiropas valstīm pārstāvēta vien Latvijā un Rumānijā.

Pēc šobrīd esošās informācijas, dārgākās biļetes ir uz hokeja spēlēm. Lai gan vēl nav apstiprināts spēļu kalendārs un nav īsti skaidrs, kad un kur katra valstsvienība spēlēs, Krievijā jau ir iespējams iegādāties biļetes uz spēlēm, un dārgākās uz priekšsacīkstēm maksā 7000 rubļu jeb apmēram 124 latus, bet lētākās – 1200 rubļu jeb apmēram 21 latu. Lētākas biļetes ir uz latviešus interesējošajiem sporta veidiem, kā skeletons un bobslejs – no 700 līdz 3000 rubļiem jeb no 12 līdz 53 latiem.

LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeistars norāda, ka atšķirībā no iepriekšējo gadu olimpiādēm šoreiz ar biļeti vien būs par maz, jo būs nepieciešama arī skatītāja pase jeb akreditācija. Tās varēs iegūt tikai tie, kuri netiks atzīti par nevēlamiem drošības un tamlīdzīgu apsvērumu dēļ. Pagaidām gan nav skaidrs, kura institūcija tieši vētīs katra fana piemērotību olimpiādei un kā šī līdzjutēju akreditāciju saņemšana varētu notikt – pirms vai pēc biļešu iegādes. «Interese par došanos uz olimpiādi ir, it īpaši pēc Latvijas hokeja izlases uzvaras kvalifikācijas turnīrā, kā arī mūsu skeletonistu un bobslejistu pārliecinošajiem startiem Sočos,» norāda ceļojumu aģentūras Travel Art LV valdes priekšsēdētāja Inese Krūmiņa. Bet vēl nav skaidra ne biļešu politika, ne arī mūsu sportistu starta kalendāri, kā arī izmaksas par dzīvošanu Sočos vēl ir tikai nojaušamas, nevis zināmas, tāpēc prognozēt, cik latviešu dosies atbalstīt sportistus olimpiādē, pagaidām ir grūti. «Ir skaidrs, ka tas būs vairāk nekā tikai desmiti,» pauž I. Krūmiņa, piebilstot – cilvēki jau rēķinās, ka šāda sporta ceļojuma kopējās izmaksas būs lēšamas nevis simtos, bet tūkstoš latos.