Botāniskajā dārzā atvērta jaunā Acāliju māja

© F64 Photo Agency

Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā zied acālijas, kuras šogad pirmo reizi iespējams aplūkot vienkopus speciālā siltumnīcā – Acāliju mājā. Pavisam dārza kolekcijā ir 124 acāliju šķirnes un hibrīdi, un tā ir lielākā šo augu kolekcija Baltijā.

Acāliju kolekcijas veidotājs profesors Rihards Kondratovičs darbu sāka 1957. gadā ar vienu šķirni, kas bija saglabājusies no pirmskara laikiem. Eksemplāri esot vākti gan no vietējiem kolekcionāriem, gan izmantojot ārvalstu komandējumu iespējas un sakarus ar citiem botāniskajiem dārziem: «Dārzniekiem ir tāds niķis, ka vajag nočiept, lai aug. Komandējumos tika atvests stādiņš vai zariņš, pamazām izveidojot kolekciju. Piecpadsmit oficiālas šķirnes ir pašmāju, pārējās ievestas. Kad augi izauga lielāki, sāka trūkt vietas. Blakus tauriņu mājai tapa šī siltumnīca, un acālijas tika labā vietā. Acālijas zied ziemā, un tām ir agrīnās, vidēji vēlīnās un vēlīnās šķirnes. Pašlaik zied agrīnās acālijas,» pastāstīja R. Kondratovičs.

Botāniskā dārza direktore Anta Sparinska priecājas: «Esam izvēlējušies laiku, kad acālijas ir tik skaistas, cik vien var būt. Vecās rožu mājas vietā ir tapusi jauna māja ar inovatīvu apsildi, kur acālijas jūtas daudz labāk nekā iepriekš. Nu acāliju kolekcija, kurā ir ieguldīts vairāku gadu desmitu darbs, beidzot ir atradusi savu parādes namu.» Acāliju mājas dārzkope Skaidrīte Matisone stāsta, ka vecākajām acālijām ir 60 gadu un tās izaugušas ļoti lēni no maza spraudenīša. To audzēšanā svarīgi esot apstākļi – gaiša un vēsa vieta. Laistīšanai labāk izmantot lietusūdeni vai izkausētu sniegu, kam nedaudz pievienota citronskābe vai citronsula, bet kūdrai pievieno vienu trešdaļu priežu skuju. Telpās, kur ir centrālapkure un plastmasas logi, acālijām esot par karstu, tās labāk turēt siltumnīcā vai verandā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.