Daugavpilī iebilst pret atkritumu šķirošanas līnijas būvniecību

Daugavpilī pēdējā laikā ažiotāžu ir izsaukušas ne tikai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aktivitātes, bet arī iecere izbūvēt sadzīves atkritumu šķirošanas līniju Ruģeļu mikrorajonā.

Ruģeļos atkritumu šķirošanas līnija darbojas jau desmit gadu, taču tagad jaunā būs jaudīgāka par iepriekšējo. Ražošanas zonā Ruģeļos paredzēts izvietot šķirošanas iekārtas, kas atradīsies angārā, kur tiks atdalīti otrreizējai pārstrādei izmantojami atkritumi, savukārt pārējie tiks savākti konteineros un aizvesti uz Dienvidlatgales reģiona sadzīves atkritumu poligonu Demenes pagastā. Projekts paredz ES līdzekļu un privātkapitāla piesaisti līnijas būvniecībai.

11. februārī noslēdzās jaunās atkritumu šķirošanas līnijas projekta publiskā apspriešana. Daugavpilieši varēja paust savu viedokli par projektu, aizpildot speciālo anketu un iesniedzot to Daugavpils pilsētas domē vai Būvniecības departamentā. Kopumā pašvaldībā ir iesniegtas apmēram 4000 anketu. 12. februārī preses konferencē pašvaldības Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta vadītāja Svetlana Krjukova informēja, ka pašlaik nevar pateikt, cik daudz iedzīvotāju savās anketās atbalstīja vai neatbalstīja projektu, anketas vēl būs jāapstrādā, jāizpēta un jāsistematizē.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka informāciju domes deputātiem, kuri pieņems lēmumu, var sagatavot triju mēnešu laikā no publiskās apspriešanas sākuma. Departaments plāno izmantot maksimālo termiņu, lai ņemtu vērā katra apspriešanas dalībnieka viedokli, ievadītu informāciju sistēmā, kā arī apkopotu speciālistu slēdzienus, mutiski un elektroniski saņemto informāciju, plašsaziņas līdzekļos publicēto, sapulču laikā saņemtos ieteikumus.

Taču reālajā situācijā daudzi Ruģeļu iedzīvotāji kategoriski iebilst pret sadzīves atkritumu šķirošanas līnijas izbūvi mikrorajona tuvumā. Par to liecināja arī pagājušajā nedēļā mikrorajonā notikusī iedzīvotāju sapulce.

Iedzīvotāji arī vāc parakstus pret ieceri apmēram 500 metru attālumā no dzīvojamajām mājām un 100 metru attālumā no publiskās peldvietas sākt atkritumu šķirošanas līnijas būvniecību. Atkritumu šķirošanas līnijas izbūve, pēc iedzīvotāju domām, padarīs Ruģeļus par mazāk vērtīgu un mazāk prestižu vietu pilsētas robežās. Šajā mikrorajonā un tā tuvumā izvietotas gan daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, gan privātmājas, biroju ēkas, mazdārziņu kooperatīvi, veikali, pasts un arī bērnudārzs.

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma

SpecATU valdes priekšsēdētājs Valērijs Golubevs iedzīvotāju sapulcē uzsvēra, ka šajā teritorijā jau desmit gadu darbojas šķirošanas punkts, kā arī to, ka viss process notiks speciāli izbūvētā angārā. Viņš pauda, ka šķirošanas līnijas izbūve tieši Daugavpilī, pēc iepriekšējiem aprēķiniem, ļaus samazināt atkritumu izvešanas un utilizācijas izdevumus par vairāk nekā 80 000 latu, līdzīgas līnijas strādā daudzu Latvijas pilsētu teritorijā, un nekādas problēmas tas neradot.

Arī pašvaldības Komunālās saimniecības pārvaldes ekoloģe Inese Antoševska uzsvēra, ka šķirošanas līnijā tiks ievērotas visas drošības normas un, tā kā arī process notiks angāra iekšienē, smaka apkārtnē neizplatīsies, objekts tiks būvēts ar ES līdzfinansējumu, tas tiks rūpīgi kontrolēts.

Viens no iniciatīvas grupas pārstāvjiem, Ruģeļu mikrorajona iedzīvotājs Ivans Parfenovičs Dautkom televīzijā pauda, ka iedzīvotājus amatpersonu argumenti nepārliecina. Vienā vietā tiks savesti visi pilsētas atkritumi, tos nepārtraukti pievedīs divās maiņās, tāpēc neizdosies izvairīties no smakas un piesārņojuma. Viņš iesaka šķirošanas līniju būvēt pie poligona Demenē. I. Parfenovičs arī apšaubīja anketēšanas godīgumu un pauda, ka pašvaldības darbiniekiem liekot aizpildīt anketas par būvniecības ieceri.

Galīgais lēmums būs jāpieņem Daugavpils pilsētas domes deputātiem. 13. februārī pašvaldība izplatīja paziņojumu, ka saskaņā ar Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta būvvaldes lēmumu būvniecības iecerei Sadzīves atkritumu šķirošanas līnija Dunduru ielā 13a Daugavpilī publiskās apspriešanas termiņš pagarināts vēl uz mēnesi.

28. februārī notiks arī jauna būvniecības ieceres prezentācija.

Svarīgākais