Plāno piesaistīt ES naudu darbinieku apmācībām

Lai celtu uzņēmuma konkurētspēju un produktivitāti, 62 procenti Latvijas uzņēmumu iecerējuši izmantot Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu līdzekļus darbinieku apmācībām. Turklāt 21 procents no šiem uzņēmumiem jau ir pieteikušies ES līdzfinansējumam, liecina personāla vadības konsultāciju uzņēmuma Eiro personāls aptaujas dati.

"Tas apliecina, ka uzņēmumi saprot, cik nozīmīgas ir investīcijas darbinieku izglītošanā, un, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai valstī, aizvien vairāk sāk piesaistīt ES struktūrfondu līdzekļus konkurētspējas un produktivitātes celšanai," uzsver Eiro personāls valdes locekle Arta Biruma, piebilstot, ka tieši personāls ir uzņēmuma veiksmes garants, veidojot uzņēmuma tēlu, gūstot ienākumus un kritiskos gadījumos palīdzot uzņēmumam izdzīvot.

Runājot par finansēm, ko uzņēmumi ir gatavi ieguldīt savos darbiniekos, tad lielākā daļa kompāniju ir gatavas maksāt līdz 500 latiem par dienu – 93 procenti respondentu, bet septiņi procenti aptaujas dalībnieku ir gatavi maksāt līdz 1000 latiem par vienu apmācību dienu.

Pēc aptaujas datiem arī izriet, ka 65 procentiem uzņēmumu nav mācību efektivitātes novērtēšanas sistēmas. "Tā ir bīstama tendence, jo liecina, ka uzņēmējs neseko līdzi saviem ieguldījumiem. Arī darbinieku apmācība ir investīcija, kuru lietderība noteikti būtu jāizmēra un jāaprēķina atdeve. Ar novērtēšanas sistēmas palīdzību uzņēmējs var noteikt ne vien darbinieka jauno zināšanu ietekmi uz produktivitāti, bet arī izanalizēt, vai firma, kas veica darbinieku apmācību, ir pietiekami kompetenta, lai tās pakalpojumus izmantotu arī turpmāk," norāda A. Biruma.

Aptaujā uzņēmumi atklāja arī populārākos apmācību veidus. 44 procenti respondentu darbiniekus apmāca, izmantojot uzņēmuma resursus, 30 procentu darbiniekus sūta uz atvērtajiem semināriem, savukārt 16 procentu rīko iekšējās kvalifikācijas celšanas kursus sadarbībā ar apmācību uzņēmumiem. Savukārt jomas, kurās trūkst labu, kvalificētu pasniedzēju, pēc respondentu domām, ir valodas, informācijas tehnoloģijas, loģistika, ražošana un būvniecība, inženierzinātne, kā arī personāla vadība.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais