Ventspils un Liepājas mēri raļļo kopīgā ekipāžā

© Juris Ģigulis

Spontānā izaicinājumā kopīgi metušies Ventspils un Liepājas pilsētu mēri. Viņi izveidoja īpašu Kurzemes ekipāžu, startējot Eiropas rallija čempionāta noslēdzošajā ātrumposmā.

Nedēļas nogalē veiksmīgi noslēgušās Eiropas rallija čempionāta (ERČ) otrā posma sacensības Rally Liepāja–Ventspils, kas bija vienīgais īstais ziemas rallijs šā gada ERČ kalendārā. Sacensību noslēdzošo ātrumposmu Ventspils kalns 2 atraktīvāku padarīja Kurzemes ekipāža, kuras pilots bija Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, bet stūrmaņa lomā iejutās Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Kā pēc veiksmīgā finiša stāsta U. Sesks, tas iznācis gluži spontāni. «Lembergam izteicu tādu piedāvājumu, domājot, ka viņš nemaz nepiekritīs. Bet viņš uzreiz atbildēja: jā, braucam! Tad atlika vien izdomāt, kā to varam realizēt. Ar rallija organizatoriem vienojāmies, ka to varēsim darīt pēdējā ātrumposmā,» lietas apstākļus izklāsta U. Sesks. Viņš atzīst, ka A. Lembergs esot bijis diezgan labs skolnieks. Pieredzējušais stūrmanis Gunārs Francis Ventspils mēru apmācījis, kā jālasa stenogramma, un A. Lembergam tas esot tīri labi izdevies. «Varu teikt, ka tā no viņa puses bija drošsirdīga rīcība, jo ne katrs tā sēstos sporta automašīnā un brauktu,» komentē U. Sesks.

A. Lembergs pēc brauciena atklāj, ka neko daudz no trases nav redzējis, jo bija cītīgi jālasa stenogramma. «Praktiski maz ko redzēju, knapi uzmetu acis un lasīju tālāk,» atminas A. Lembergs. To, kā viņam esot veicies, jājautā Liepājas kolēģim, kurš sēdēja pie stūres. «Katrā ziņā centos nolasīt pēc iespējas precīzi.» Vaicāts, vai viņam bijusi iepriekšēja rallija pieredze, A. Lembergs stāsta, ka kādreiz trenējies braukt pa ezera ledu Somijā. Tad arī pa nakti bijušas sacensības, kurās viņam nācies izbraukt pēc pašu pierakstītās stenogrammas. Taču to noteikti nevarot uzskatīt par lielu pieredzi.

Jāpiebilst, ka abu lielāko Kurzemes pilsētu mēru ekipāža nodemonstrēja arī iespaidīgu lēcienu pāri Ventspils kalna ātrumposmā ierīkotajam tramplīnam, skatītājos izsaucot lielas ovācijas.

Patīkami, ka atzinīgus vārdus par šo ralliju, braukšanas apstākļiem un lielisko organizāciju autosacīkšu noslēgumā izteica gan ERČ koordinators Žans Pjērs Nikolā, gan arī braucēji. Ž. P. Nikolā ar labām atsauksmēm neskopojās, paužot patīkamu pārsteigumu par šejienes ceļiem, kuros var rīkot vienus no labākajiem ātrumposmiem pasaulē, daudz neatpaliekot no Somijas un Zviedrijas.