Naujenes pagastā vilciena avārijas vietā vides apdraudējums novērsts

Pirms gada Daugavpils novada Naujenes pagasta Kraujas ciematā notikušās VAS Latvijas dzelzceļš kravas vilciena avārijas vietā kopumā savākts 125,92 tonnas naftas produktu – ūdens emulsijas. Tas, pēc aptuveniem aprēķiniem, ir 75–88 tonnas tīru naftas produktu.

Veikta vakuumsūknēšana, kā arī sifonveida filtrācijas aizsprostu kaskādes uzturēšanas darbi un vides kvalitātes monitorings. No 2012. gada augusta līdz decembrim vakuumsūknēšana objektā veikta 318 stundas, un savāktas 32,8 tonnas naftas produktu – ūdens emulsijas, kas nodoti tālākai apsaim.

Monitoringa dati liecina, ka avārijas vietā gruntsūdeņos konstatētā peldošā naftas produktu slāņa vidējā biezuma dinamika liecina par situācijas stabilizāciju, jo kopš novembra beigām mērījumi vairs neuzrāda izmaiņas. Objekta tuvākās apkārtnes gruntsūdenī konstatētā naftas produktu koncentrācija ir mazāka par metožu detektēšanas robežu, tādējādi avārijas vietas apkārtnes gruntsūdeni var uzskatīt par tīru. Dzeramā ūdens paraugos konstatētā naftas produktu koncentrācija ir zem metožu detektēšanas robežas, tāpēc tas uzskatāms par tīru.

Latvijā

Apritot Evikas Siliņas (JV) vadītās valdības darba pirmajam gadam, labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) par nozīmīgākajiem ministrijas sasniegumiem uzskata sociālo grupu pabalstu apmēru pieaugumu, pensiju indeksācijas modeļa izstrādi, kā arī neapliekamā minimuma celšanu un minimālās mēnešalgas paaugstināšanu no 620 līdz 700 eiro.

Svarīgākais