Uguns noposta staļļus, bez pajumtes paliek zirgi un saimniece

© Publicitātes foto

«Es biju turpat iekšā. Kurināju krāsni, datorā skatījos filmu, bet pēkšņi sapratu, ka viss notiek skaļāk nekā parasti. Pacēlu acis uz augšu, un viss jau dega,» tā 8. janvārī Priekules novada Virgas pagasta Strautiņos piedzīvoto ugunsgrēku atceras sertificēta reitterapijas instruktore Urzula Kronberga.

Ugunsnelaime nopostīja zirgu staļļus un apdzīvotu saimniecības ēku, atstājot bez pajumtes gan saimnieci, gan zirgus un pārējos saimniecības iemītniekus.

Staļļi Strautiņos nav U. Kronbergas personiskais īpašums, viņa tos jau vairākus gadus īrē, taču viņa allaž saistījusi ar šo vietu cēlas ieceres – izveidot reitterapijas pacientiem draudzīgu vidi un iekārtot telpas ilgstošākai rehabilitācijai un nakšņošanai. «Ziemās, kad ir auksti, dzīvoju saimniecības ēkas un staļļu otrajā stāvā, kas bija pielāgots dzīvošanai, jo dzīvojamajā mājā diemžēl nav apkures. Turpat arī bija iecerēts veidot pacientu istabiņas,» stāsta Urzula.

«Pirmais, ko izdarīju, pamanot, ka izcēlies ugunsgrēks, piezvanīju ugunsdzēsējiem, pēc tam skrēju lejā glābt kazas un trušus, bet vistas un kaķi diemžēl neizdevās nosargāt. Tad devos atpakaļ liesmās mēģināt kaut ko iznest no degošajām telpām, bet vienīgais, ko paguvu saglābt, bija telefons un fotoaparāts. Sadega gan iekrājumi, gan dokumenti, augstskolu un kursu diplomi, visas sadzīves lietas,» teic jaunā sieviete. Priekules novada Virgas pagasta padomes vadītāja Ruta Balode, komentējot, notikušo stāsta: «Mēs noreaģējām ātri – jau divas stundas pēc ugunsgrēka sniedzām Urzulai pirmo palīdzību. Notikuma vietā vēl strādāja ugunsdzēsēji, kad mēs aizvedām apģērbu, pārtiku, traukus un citas pirmās nepieciešamības lietas. Lai palīdzētu viņai atgūties no šoka, tika pieaicināts arī novada sociālais darbinieks un izplatīti paziņojumi par nepieciešamo palīdzību. Nākamajā dienā noorganizēts, lai uz Strautiņiem aizved sienu un graudus. Tāpat pagasts nodrošināja nepieciešamos kokmateriālus, lai vismaz pagaidām nostiprinātu bojāto jumtu. Novada sociālais dienests ārkārtas gadījumā palīdzēja arī finansiāli, lai cietusī varētu atjaunot dokumentus, kuri sadega ugunsgrēkā.» Amatpersona apgalvo, lai savestu staļļus pilnīgā kārtībā, joprojām nepieciešama palīdzība, turklāt finansiāla. «Novada dome nosūtīja uz notikuma vietu būvinženieri, un pašlaik apstiprina būvprojektu ēkas atjaunošanai,» norāda R. Balode.

Lielākās rūpes saimniecībā pašlaik ir par dzīvniekiem, īpaši zirgiem, kas, neskatoties uz mīnusa grādiem, uzturas zem klajas debess. Tāpat saimnieci bažīgu dara grūsnā ķēve Braiza un kaza, kam drīzumā jālaiž pasaulē mazuļi. «Ir nepieciešams atjaunot uguns izpostīto ēku un uzlikt jumtu. Lai atjaunotu ēku, būs vajadzīgi vismaz 20 000 latu. Ja man būtu šī nauda un pārliecība, ka viss patiešām izdosies, es vairs neuztrauktos,» saka cietusī. Urzula pateicas visiem, kas viņu līdz šim atbalstījuši un vēl atbalsta, un cer, ka tad, kad izdosies izķepuroties no likteņa uzliktā pārbaudījuma, viņa spēs atdarīt visiem šiem labas gribas cilvēkiem. «Joprojām aktuāli ir visi celtniecības, būvniecības materiāli, kokmateriāli, apdares materiāli, jumta segums, durvis, naglas, skrūves, santehnika, krāsns, darba rīki un daudz kas cits. Tāpat priecātos par staļļa piederumiem, zirglietām un āboliem un burkāniem trušiem,» teic Urzula, kas, neskatoties uz jau saņemto atbalstu, joprojām ir spiesta lūgt.

***

PALĪDZĪBA URZULAI:

Urzula Kronberga

p.k. 140182-11381

Konta nr. DNB bankā:

LV22RIKO0001302200459

Tālrunis: 26264097

e-pasts: zuzaza@inbox.lv

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais