Šogad nosaluši 39, nevis 114 cilvēki

© F64 Photo Agency

Kopš pērnā gada decembra Latvijā sals ir prasījis 39, nevis 114 cilvēku dzīvības, informē Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrs.

Lai gan iepriekš ziņots, ka sals atņēmis dzīvību 114 cilvēkiem, šie dati ir bijuši kļūdaini un nosalušo cilvēku skaits ir teju trīs reizes mazāks, atzīst VTMEC vecākais tiesu medicīnas eksperts Juris Straubergs. Līdz ar to, pretēji iepriekš ziņotajam, šī gada nosalušo cilvēku skaits vismaz pagaidām nav ievērojami lielāks par pagājušā gada statistiku – pagājušajā ziemā no ķermeņa atdzišanas miruši 75 cilvēki, bet šoziem 39.

Tomēr ziema vēl nav beigusies un šī statistika var palielināties, tādēļ mediķi atgādina, ka izvairīties no ķermeņa atdzišanas ir vienkārši – jāģērbjas adekvāti laika apstākļiem - vēlams mitrumizturīgs apģērbs un apavi, ar apģērbu jānosedz pēc iespējas lielāka ķermeņa daļa. Ieteicams vilkt vairākas apģērba kārtas un neizvēlēties šauru, apspīlētu apģērbu, kā arī apģērbu, kas ierobežo ķermeņa kustības. Svarīgi galvā likt cepuri, jo caur galvu zūd ļoti liels daudzums ķermeņa siltuma, bet pirkstaiņu vietā labāk izvēlēties dūraiņus, jo tie silda labāk. Kā arī mediķi aicina nepaiet garām cilvēkam, ja ir aizdomas, ka viņš ir ķermeņa atdzišanas stadijā, un izsaukt ātro palīdzību, zvanot 113.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais