Rīgas satiksme: "Puteņa brīvbiļetes" ir efektīvas

© F64 Photo Agency

Pagājušās nedēļas ceturtdiena un piektdiena Rīgas sabiedriskā transporta lietotājiem bija veiksmīgas dienas, jo sniegputeņa dēļ, uzrādot automašīnas reģistrācijas apliecību, sabiedriskos transportlīdzekļus varēja lietot bez maksas, taču ne pie visiem šī informācija nonāca laicīgi.

Dienās, kad lielā sniegputeņa dēļ sabiedrisko transportu var lietot par brīvu, uzrādot automašīnas reģistrācijas apliecību, „Rīgas Satiksme” to izziņo ar sociālo tīklu starpniecību, kā arī sniedz informāciju par bez maksas uzziņu tālruni, norādīja „Rīgas Satiksmes” preses sekretārs Viktors Zaķis. Viņš sacīja, ka par plašāku šīs informācijas nodošanu sabiedrībai ir atbildīga Rīgas dome, kas nosaka arī to, kad sniegputenis ir gana liels, lai brauktu par brīvu, un kad – ne.

V. Zaķis arī sacīja, ka sniegputeņu dienās, kad braukt var bez maksas, statistika apliecina, ka transportlīdzekļu daudzums uz Rīgas ielām samazinās. Gan 10. janvārī, gan 11. janvārī biļešu kontrolieri vidēji fiksēja 2200 sabiedriskā transporta lietotājus (tā kā kontrolieri pārbauda aptuveni 10% reisu, tad kopējais šādu lietotāju skaits varētu būt ap 20 tūkstošiem), kas izmantoja automobiļu reģistrācijas apliecību, lai brauktu bez maksas, kas uzlaboja sabiedriskā transporta kustību Rīgas ielās.

Jautāts, vai ir pareizi, ka cilvēks, kuram pat nav autovadītāja apliecības, bet ir kāda radinieka vai drauga automašīnas reģistrācijas apliecība, sabiedrisko transportu sniegputeņa laikā var lietot bez maksas, V. Zaķis uzsvēra, ka katrai sistēmai ir vājie punkti, taču šajā gadījumā uz to nevajadzētu raudzīties tik kritiski, jo galvenais ir mazināt satiksmes intensitāti laikā, kad Rīgu pārņēmis sniegputenis.

Rīgas domes sabiedrisko attiecību pārstāvis Uģis Vidauskis nra.lv pastāstīja, ka lēmums par iespēju braukt bez maksas, izmantojot transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību, tiek pieņemts jau dienu iepriekš, balstoties uz satiksmes speciālistu vērtējumu par nākamās dienas meteoroloģiskajām prognozēm. Informācija par iespēju nākamajā dienā pārvietoties bez maksas tiek publicēta portālā „sniegs.lv”, kā arī sociālajos tīklos, piemēram, „Twitter”, „draugiem.lv” un citos, bet tālākā informācijas plūsma jau ir atkarīga no pašiem sociālajiem tīklu lietotājiem.

U. Vidauskis arī sacīja, ka bezmaksas sabiedriskā transportlīdzekļa lietošana, uzrādot automašīnas reģistrācijas apliecību, spēcīgu sniegputeņu dienās nav uzskatāma par ko līdzīgu brīvbiļešu dāvināšanai, jo, dodot iespēju ar sabiedrisko transportu pārvietoties bez maksas, tiek atslogota satiksmes intensitāte, turklāt arī ceļa tīrītājiem ir vieglāk padarīt savu darbu.

Tādējādi gan Rīgas dome, gan „Rīgas Satiksme” liek noprast - ja vēlaties uzzināt, vai šodien ar sabiedrisko transportu var pārvietots bez maksas, lietojiet sociālos tīklus!

Latvijā

TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” viesojās sociologs Aigars Freimanis, kurš komentēja labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) nesenos izteikumus par bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu. Freimanis atklāj, ka Auguļa kungam piemīt kāds “politisks netikums” un uzskata, ka šoreiz labklājības ministrs ir "mazliet iebraucis auzās."