Pērn palielinājušās apdrošinātāju izmaksātās atlīdzības par nelaimes gadījumiem

Lielo zaudējumu šogad apdrošinātāji plānot celt apdrošināšanas maksu. Pērn pieaudzis izmaksāto kompensāciju daudzums ugunsnelaimju un transportlīdzekļu negadījumos.

Kamēr gada atskaite par pērnā gada apdrošinātajiem negadījumiem vēl top, apdrošināšanas sabiedrības ”Balta” dati liecina, ka gada nogales svētku brīvdienās saņemti par 50% vairāk pieteikumu par negadījumiem ar transporta līdzekļiem. Tieši mainīgo laikapstākļu un atkušņa dēļ negadījumi ar transporta līdzekļiem notiek biežāk, kur arī vainojams nekvalitatīvais ceļa segums. Parasti šāda tendence ir vērojama martā, tad pēdējā mēnēša laikā šoferi ar šādām problēmām saskārās gada mijā. Vidējā zaudējumu atlīdzība par transportlīdzekļu bojājumu bedru dēļ ir apmēram 200 latu.

Piecas reizes vairāk, salīdzinot ar 2011. gadu, palielinājies arī zaudējumu apmērs Ziemassvētku laikā, kad nodarītie zaudējumi tiek lēsti 77 000 latu apmērā, un lielākā daļa nelaimes gadījumu saistīti ar ugunsgrēkiem. Arī gadu mijā, pēc saņemtajiem pieteikumiem, nodarītie zaudējumi tiek lēsti teju 30 000 latu apmērā, kur arī 40% no negadījumiem, nelaimi izraisījis ugunsgrēks, kas visbiežāk izcēlies pirtīs, ziņo ”Baltas” atlīdzību direktors Ingus Savickis.

”Pērnajā gadā ERGO trīs lielākās izmaksātās apdrošināšanas atlīdzības ir bijušas par komercīpašumam nodarītiem zaudējumiem. Izmaksātās apdrošināšanas atlīdzības mērāmas 109 256 latu, 94 508 latu un 86 587 latu apmērā. Visos šajos gadījumos zaudējumi īpašumam radušies ugunsnelaimju rezultātā. ERGO novērojumi liecina, ka ugunsnelaimes, kas proporcionāli notiek daudz retāk, īpašumam rada vislielākos zaudējumus” savu komentāru sniedza ERGO īpašumu apdrošināšanas departamenta direktors Ritvars Heniņš. Arī apdrošināšanas uzņēmuma IF Apdrošināšana Atlīdzību nodaļas vadītāja Iluta Šķipsna, komentējot lielākās izmaksātās atlīdzības, minēja 2012. gada augustu, kad atpūtas kompleksā Valmierā jumta seguma remontdarbu laikā neuzmanīgas rīcības dēļ ar lodlampu izraisīts ugunsgrēks. Atlīdzība par nelaimes gadījumu bija 126 000 latu apmērā.

Pēc BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktores Ivetas Rijnieces sniegtās informācijas, 2012. gada 9 mēnešos kompānija bruto izmaksātās atlīdzības ir 36 042 300 latu apmērā.”Atlīdzību izmaksas, vairumā gadījumu, notiek sadzīviskās, ikdienas situācijās, kur rodas ”ķibeles”, un no šādiem negadījumiem neviens nav pasargāts. Klasiskie pieteikumi tiek saņemti no klientiem, kur noticis satiksmes negadījums, savainošanās ar karstu vai asu priekšmetu, lidojuma bagāžas aizkavēšanās vai bojājums, uguns, ūdens un vētru radītie bojājumi īpašumiem. Vai varējām iedomāties, ka pastaigājoties ar suni, pavadā var salauzt pirkstu? Tādi gadījumi veido turpat 80% no kopējo pieteikto un izmaksāto atlīdzību skaita. Visvairāk skaita ziņā tiek izmaksātas Ls 300- 500 un Ls 200- 300 lielas atlīdzības, tās kopā veido 30% no visām atlīdzībām.” ziņo I. Rijniece

Apdrošināšanas uzņēmums BTA par bedru radītajiem zaudējumiem ir atlīdzībās izmaksājis 75 000 latu. Kaut apdrošinātājiem ir tiesības vērsties pret ceļu uzturētāju, lai regresa prasības veidā atgūtu līdzekļus, kas izmaksāti apdrošinātajai personai par bojājumiem, prakse rāda, ka šādu gadījumu ir ļoti maz. I. Rijniece skaidro, ka situācijā, kad vēlas līdzekļus piedzīt no vainīgā ceļa uzturētāja, apdrošinātājiem jāinvestē administratīvajos izdevumos. Tiesu procesi var ieilgt un arī izmaksātās summas atgūšana var izmaksāt pat desmit reizes vairāk nekā izmaksātās atlīdzības daudzums.

Lielo zaudējumu dēļ, BTA norāda, ka prognozējot 2013.gada rādītājus, turpināsies KASKO cenu kāpuma tendence, un viens no iemesliem cenu kāpumam ir arī lielie apdrošinātāju zaudējumi, ko tie gūst, izmaksājot no vainīgajām personām neatgūstamās apdrošināšanas atlīdzības.

2012. gadā arī palielinājušās apdrošinātāju izmaksas par nelaimes gadījumiem, kad cilvēki devušies ceļojumos uz ārzemēm. Ceļojuma apdrošināšanas izmaksāto atlīdzība apjoms par Latvijas iedzīvotāju ārstniecību ārvalstīs ir dubultojies. Septembrī vien apdrošināšanas atlīdzību izmaksāti 60 470 eiro. Salīdzinājumā ar pērnā gada šo pašu periodu, izmaksātā summa bija 31 714 eiro.

Svarīgākais