Ventspils pašvaldība cīnās pret spēļu zāles izveidi

© Scanpix

Ventspils dome jau vairākus gadus tiek vazāta pa tiesām, jo nav ļāvusi pilsētā izveidot kārtējo spēļu zāli.

Tiesvedība notiek par visai senu lēmumu.

2007. gadā spēļu zāļu tīkla Fēnikss īpašniecei SIA Alfor pašvaldība nolēma liegt atļauju izveidot spēļu zāli Raiņa ielā. Kā galveno argumentu pašvaldība minēja sabiedrības interešu aizskārumu. Šādu lēmumu veicināja sarīkotās iedzīvotāju aptaujas rezultāti. Vairums no aptaujātajiem ventspilniekiem – 92% – toreiz pret šādu ieceri bija negatīvi noskaņoti. Lietu sarežģītāku padara apstāklis, ka sākotnēji, 2005. gadā, atbildīgā domes nodaļa akceptu projektam būtībā deva, jo toreiz vēl nebija pieņemti tādi likumi, kas pašvaldībai ļautu vērsties pret šādām iecerēm. Tikai vēlāk stājās spēkā Azartspēļu un izložu likums, kurā noteikts, ka pašvaldībai ir jāizvērtē, vai azartspēļu organizēšana konkrētajā vietā nerada būtisku iedzīvotāju interešu aizskārumu. Tas arī ticis izdarīts, un lēmums mainīts.

Alfor ar šādu iznākumu nebija mierā un vērsās tiesā. Lieta nonāca līdz Augstākās tiesas (AT) Senātam, kas tomēr atcēla iepriekšējo pašvaldībai labvēlīgo spriedumu. Tādējādi Administratīvajai apgabaltiesai Alfor strīds būs jāskata atkārtoti. Tiesas sēde nolikta uz 30. aprīli.

Administratīvā apgabaltiesa iepriekšējā spriedumā uzsvēra, ka vietā, kur plānots atvērt spēļu zāli, bija pietiekami intensīva iedzīvotāju, arī nepilngadīgo plūsma, līdz ar to pašvaldības atteikums bija samērīgs un tas pārstāvēja sabiedrības intereses. Tāpat tiesa konstatēja, ka Ventspils pilsētā un novadā ir otrs lielākais spēļu zāļu skaits uz 1000 iedzīvotājiem. Tikmēr Senāts uzskata, ka apgabaltiesa nepamatoti pašvaldības vietā ir izdarījusi secinājumus par azartspēļu organizēšanas vietas iespējamo risku un to, ka spēļu zālē varētu nokļūt personas, kurām nav nolūka turp doties.

Ventspils domes juridiskās nodaļas vadītāja Ineta Vašuka atzīst, ka azartspēļu organizētājiem likumdošana ir visai labvēlīga un no juridiskā viedokļa viņiem ir krietni spēcīgāki instrumenti spēļu zāļu izveidei nekā pašvaldības iespējas to nepieļaut. Pašvaldība atkārtoti veiks iedzīvotāju aptauju, lai noskaidrotu viņu tagadējo nostāju par jaunu spēļu zāļu atvēršanu pilsētā. Ja iedzīvotāju noskaņojums joprojām būs negatīvs, pašvaldība šos aktualizētos rezultātus varēs iesniegt aprīlī plānotajā tiesas sēdē.

Pagājušā gada sākumā tika izdoti Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka alkohola, narkotisko vielu, azartspēļu un datorspēļu atkarības slimnieku ārstēšanas kārtību. Valstiski ir pateikts, ka arī azartspēles ir problēma, kas ir jāārstē un attiecīgi rada sabiedrības apdraudējumu. 2007. gadā šādu dokumentu nebija.

Latvijā

Latvijā, no 1. jūlija stājušies spēkā grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā, paredzot, ka par vienu kilogramu tirgū laisto tekstilizstrādājumu turpmāk piemēros dabas resursu nodokli (DRN) 0,5 eiro apmērā.

Svarīgākais