Ogresgalā applūdušās mājas celtas palieņu pļavās

© Raimo Lielbriedis

Krasā gaisa temperatūras maiņa pagājušajā nedēļā darīja bažīgus iedzīvotājus tajās pašvaldībās, kas atrodas upju krastos un ik gadu cieš no plūdiem. Kritiska situācija radās Ogresgala Dārziņos, bet citviet ūdens līmeni kontrolē un tas ir normas robežās.

«Ogresgala pagasta Dārziņos trešdienas rītā applūda 77 mājas un tika evakuēti septiņi cilvēki. Situāciju atrisināja, atverot mazās hidroelektrostacijas (HES) slūžas, tomēr vēl ceturtdien trīs mājas Dārziņu teritorijā bija līdz palodzēm ūdenī,» Neatkarīgajai pastāstīja VUGD Ogres daļas komandieris Artūrs Umulis un piebilda, ka plūdi Ogresgala Dārziņos esot jau ceturto gadu un šī esot vienīgā vieta Ogres novadā, kas applūst. Pēc viņa domām, Dārziņos cilvēki uzcēluši mājas dzīvošanai nepiemērotā vietā, kur iepriekš bijušas palieņu pļavas. Ogres novada domes izpilddirektors Pēteris Špakovskis minēja, ka ūdens līmenis Dārziņos vēl var celties, ja ledus gabali radīs aizsprostu.

«Mazajā Juglā ir augsts ūdens līmenis, bet situācija nav kritiska,» ceturtdien informēja Salaspils domes tehniskās daļas speciāliste civilās aizsardzības jautājumos Dzintra Mūrniece. Plūdi Salaspilī esot pēdējos divos gados, un arī Salaspilī iedzīvotāji sacēluši mājas palieņu pļavās.

Carnikavas novada civilās aizsardzības komisijas locekle, vides aizsardzības speciāliste Dagnija Liepkalne pastāstīja, ka situācija Gaujā ir normas robežās, jo aktīvi darbojoties rekonstruētās sūkņu stacijas. Garciemā un Kalngalē esot daudz gruntsūdeņu un nedaudz paaugstināts ūdens līmenis māju pagrabos, kur, nerēķinoties ar vidi un aizliegumiem, uzcelti dziļi pagrabi. Carnikavā, izmantojot Eiropas Savienības (ES) līdzekļus, uzsākti dambja rekonstrukcijas darbi, līdz ar to, pateicoties tehnoloģijām, pēdējos gados Carnikavā līdz riska zonai ūdens līmenis nav pacēlies.

Līvānu domes priekšsēdētāja vietniece Aija Usāne Neatkarīgajai pastāstīja, ka ūdens līmenis Daugavā esot pacēlies, mājas neesot skartas, bet applūdušas pļavas. Parasti Līvānos plūdi esot pavasarī un visbiežāk applūstot Ubagu līcis Dubnas krastā. Līvānu novada civilās aizsardzības speciālists Andris Kundziņš pastāstīja, ka plūdi Līvānos esot bijuši decembrī, bet pašlaik ūdens līmeni Ubagu līcī kontrolējot ar HES palīdzību. Katru gadu applūstot mājas Celtuves ielā, kur iedzīvotāji jau iepriekš, rēķinoties ar dabas apstākļiem, uzcēluši mājas uz augstiem pamatiem.

Pļaviņu domes priekšsēdētāja Gunta Žilde situāciju Pļaviņās raksturoja kā mierīgu. Ledus krāvumi jau pasen esot sastājušies, un lietus laikā mazliet kūstot. Parasti Pļaviņās applūstot Gostiņi pie Aiviekstes ietekas, kā arī Pļaviņu centrs, kad pārplūstot Daugava. Pašlaik arī Pļaviņās ar ES līdzfinansējumu rekonstruē dambi. Liela daļa dambja jau esot izveidota, un cerot vasarā remontdarbus pabeigt, radot lielāku drošību Pļaviņu iedzīvotājiem.