Glābēji: Rīgā zemledus makšķerniekiem visbīstamākā ir Daugava

Gada pirmajā dienā Rīgā jau ir noticis pirmais nelaimes gadījums uz ledus – Buļļupē noslīcis 60 gadus vecs zemledus makšķernieks. Tiesa, glābēji atzīst, ka Rīgā par visbīstamāko ūdenstilpi ir uzskatāma Daugava, jo tās ledus izturību mazina Rīgas HES radītās ūdens līmeņa izmaiņas un kuģu satiksme.

Pēc Valsts policijas lūguma pārmeklēt Buļļupes ūdens gultni, meklējot gada pirmajā dienā bez vēsts pazudušu makšķernieku, Rīgas Pašvaldības policijas ūdenslīdēji - glābēji Buļļupē atrada noslīkušā vīrieša līķi, ziņo Inga Vetere, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece.

Aizvadītajā gadā VUGD no ūdens krātuvēm ir izcēluši 105 noslīkušus cilvēkus, tomēr reālais meklēto noslīkušo skaits ir daudz lielāks, jo meklēšanas darbus veic arī Rīgas pašvaldības pārvaldes ūdenslīdēji un NBS Jūras spēku flotes Krasta apsardzes dienests, ziņo Inga Vetere, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece.

Makšķernieku aktivitātes konkrētā ūdenstilpnē ietekmē ledus biezums un zivju pieejamība, tādēļ vispopulārākie zemledus makšķernieku vidū Rīgā ir ezeri, bet liela makšķernieku aktivitāte ir novērojama arī Buļļupē, Lielupē un Daugavā. Visbīstamākās zemledus makšķerēšanai ir upes, jo tās aizsalst vēlāk un ledus uz tām ir plānāks nekā ezeros, Rīgā par visbīstamāko ūdenstilpi uzskatāma Daugava, jo tās ledus izturību mazina arī Rīgas HES radītās ūdens līmeņa izmaiņas un kuģu satiksme. Bīstamākās ir vietas, kur:

ietek notekūdeņi,strauti un upes;iztek gruntsūdeņi;aug meldrāju un ūdensaugi;ledus pārklāts ar biezu sniega kārtu;sniega segā redzami tumši un gaiši plankumi;nenorobežotās ledus ieguves vietās un āliņģu vietās

Pašvaldības policijas policisti-glābēji ikdienā apseko Rīgas ūdenstilpes, apsekošanas maršruti tiek izstrādāti, ņemot vērā laika apstākļus, ūdens tilpes raksturojumu, makšķernieku aktivitātes.Ikviens policists-glābējs šajos apsekojumos dodas ar speciālo aprīkojumu, lai nepieciešamības gadījumā varētu veikt glābšanas darbus uz ūdens, šajā laikā - arī uz ledus.

Lielākā riska grupa ir makšķernieki, kuri sevi uzskata par “ļoti pieredzējušiem”, jo nereti viņi kļūst pārgalvīgi un notiek nelaime, tādēļ makšķerēt gribētājiem ir jāievēro daži vienkārši noteikumi, kas mazina nelaimes gadījumu risku:

makšķerēt doties nav ieteicams vienam;līdzi jāņem uzlādēts telefons, kas iepakots ūdensnecaurlaidīgā iepakojumā;dodoties makšķerēt, mājiniekiem jāpasaka iespējami precīza makšķerēšanas vieta un mājās atgriešanās laiks;līdzi jāņem rezerves drēbes un termoss ar siltu, saldu tēju.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas ir pabeigušas izmeklēšanu kriminālprocesā par kara nozieguma publisku slavināšanu Liepājā un nodevušas krimināllietas materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Svarīgākais