Policija pārbauda visas mašīnas cūku mēra karantīna zonā

Pārtikas un veterināra dienesta (PVD) informē, ka šodien veiktas pārbaudes jau 10 kilometru rādiusā ap inficētajām saimniecībām Piedrujā un Svariņos.

Šobrīd Latgalē ieradušies arī Eiropas Savienības eksperti situācijas izvērtēšanai. Cūku mēra skartās teritorijas atbildīgās amatpersonas un PVD pauž atšķirīgu informāciju.

nra.lv sazinājās ar Krāslavas novada priekšsēdētāju Gunāru Upenieku, kurš stāstīja, ka šobrīd Piedrujas pagasta Lupandos stāvot policijas ekipāža un aptur visas mašīnas. Esot novietota arī zīme “Karantīnas zona”. Vietējiem medniekiem šaut mežacūkas aizliegts neesot, bet esot noteikts, ka nogalināto dzīvnieku gaļai pirms lietošanas vai realizācijas iepriekš nepieciešams veikt analīzes.

Upenieks stāstīja, ka Krāslavā neesot manāms cilvēku satraukums un viss noritot mierīgi, ja neskaita likvidēto mājas cūku saimniecību Piedrujā, kur nebūs iespējams saimniekiem saņemt pabalstu par zaudējumiem, jo dzīvnieki neesot bijuši iepriekš oficiāli reģistrēti.

Krāslavas novada domas Administratīvās nodaļas pārstāvis un speciālists civilās aizsardzības jautājumos Jānis Skerškāns nra.lv atzinam, ka satraukums Krāslavā tomēr pastāvot. Cilvēki esot neizpratnē, kādēļ cūkas esot vajadzējis nogalināt, ja šī slimība neapdraudot cilvēku veselību. Karantīnas zona esot 3km rādiusā ap tām saimniecībām, kur cūku mēris ticis konstatēts. Policijas ekipāžas pārstāvot gan vietējā Krāslavas policija, gan Valsts policija un šīs ekipāžas īpašu uzmanību pievēršot tām automašīnām, kurās būtu iespējams pārvest cūkgaļu. Mežacūku medības neesot aizliegtas oficiāli, bet mutiski medniekiem esot teikts, ka medības būtu nepieciešams pārtraukt. Skerškāns teica, ka tuvākajā laikā notikšot PVD pārbaudes 3km rādiusā ap cūku mēra skartajām saimniecībām pēcāk šo loku paplašinot. Tā kā līdz šim šādas pārbaudes neesot notikušas, jaunas cūku mēra saslimšanas nav konstatētas. Inficētās cūkas esot tikušas iznīcinātas saimniecībās uz vietas, tās sadedzinot uz sārta. Tas viss esot noticis PVD kontrolē.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistare nra.lv informēja, ka neesot noteiktas kārtības ka jāinformē vietējās institūcijas par katru pārbaudi, bet pēc pieprasījuma vai problēmu gadījumā informācija tiekot sniegta. Kā pastāstīja Ilze Meistare, tad šobrīd tiekot pabeigtas pārbaudes 10 km rādiusā ap Piedrujas un Svariņu inficētajām saimniecībām un jaunas cūku mēra saslimšanas mājlopiem nav konstatētas. Pārbaudes cūku novietnēs tiekot veiktas katru dienu un vēl esot palikuši 9 pagasti karantīnas zonā, kas arī drīzumā tikšot pārbaudīti. Noteikto karantīnas zonu iespējams apskatīt PVD mājaslapā - http://www.pvd.gov.lv/uploaded_files/Majas_lapa_2/Bildes/karte_kcm.jpg . Piedrujā esot pārbaudītas 52 cūku novietnes un esot paņemti 111 paraugi. Šodien Latgalē esot ieradušies arī Eiropas Savienības eksperti, kas arī veic pārbaudes un izvērtē situāciju.