Latvieši SPA bauda Igaunijā un Lietuvā

© F64 Photo Agency

Kaut arī atpūta, baudot SPA procedūras, pieejama arī Latvijā, un par konkurētspējīgām cenām, iedzīvotāji šā mērķa labad visbiežāk dodas ārpus valsts.

«Latvija ir konkurētspējīga SPA procedūru klāstā un cenās, bet iemesls, kāpēc cilvēki dodas uz Igauniju un Lietuvu – viņi vienkārši vēlas izbraukt un atpūsties,» uzskata tūrisma aģentūras ASono valdes locekle Iveta Vanaga.

Igaunijas Veselības tūrisma klasteris veicis aptauju, kuras dati liecina: lai arī lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju termins SPA asociējas ar skaistumkopšanas procedūrām (83%), pirtīm (78%), nevis veselības aprūpes pakalpojumiem (52%), visi viesi no Latvijas, kas ir saskārušies ar Igaunijas medicīnas SPA, to ieteiktu arī citiem.

«Igaunija ir ne tikai ļoti populārs tūrisma un labsajūtas SPA galamērķis, arvien vairāk latviešu atklāj Igaunijas medicīnas SPA sniegtās iespējas – sākot no klasiskām sanatorijām līdz pat moderniem medicīnas SPA ar dizaina viesnīcām, trenažieru zālēm, skaistumkopšanas saloniem un izklaides iespējām,» atzīst Igaunijas Veselības tūrisma klastera izpilddirektore Irene Vali.

Lai arī vairāk nekā puse respondentu atzinuši, ka pazīst apzīmējumu «Igaunijas medicīnas SPA», līdz šim to ir izmēģinājuši tikai 7%, bet 40% pārzina to sniegtās iespējas, lai arī vēl nav apmeklējuši. Visi respondenti, kas izbaudījuši Igaunijas medicīnas SPA, tos ieteiktu apmeklēt arī citiem. Aptaujātie kā Igaunijas medicīnas SPA kvalitātes izceļ augstos standartus – procedūru un profesionalitātes līmeni, pakalpojumu un naktsmītņu kvalitāti, kā arī izmaksu un kvalitātes attiecību.

Kā galveno iemeslu veselības pakalpojumu un rehabilitācijas izvēlei ārpus savas valsts respondenti min iespēju savienot patīkamo ar lietderīgo, kombinējot atpūtu ar veselības aprūpi. Latvijas iedzīvotāji medicīnas SPA izmantošanu pamato ar iespēju uzlabot dzīves kvalitāti (45%), komfortablu veselības aprūpi (37%), kā arī nepieciešamību ārstēt kādu konkrētu kaiti (34%), norāda Igaunijas Veselības tūrisma klastera sabiedrisko attiecību koordinatore Latvijā Elīna Kalniņa.

Neatkarīgās aptaujātie tūrisma aģentūru pārstāvji atzīst, ka Igaunija tiešām ir populārs galamērķis tiem cilvēkiem, kas vēlas baudīt SPA pakalpojmus. «Populārākās SPA atpūtas vietas ir Sāremā salā. Tie, kuri nevēlas tik tālu braukt, dod priekšroku SPA viesnīcām un kompleksiem Pērnavā,» Neatkarīgajai teic aģentūras Travel Art LV klientu konsultante Ilze Kaša.

Savukārt I. Vanaga norāda, ka nevar apgalvot, ka tieši uz Igauniju dodas visvairāk SPA procedūru cienītāju. Tikpat populārs galamērķis ir Lietuva, Druskininki. Izvērtējot cenu piedāvājumus, šajā kūrortā bieži vien atpūtas paketes sanāk finansiāli izdevīgākas nekā Igaunijas SPA piedāvājumi.

Lai arī Igaunijas SPA kūrorti ir pazīstamāki, visticamāk, to ietekmē valsts tūrisma politika, tomēr arī SPA kūrorti Latvijā ir konkurētspējīgi. Atšķirība ir tā, ka latvieši tiešām vēlas izbraukt no valsts, baudot gan ceļojumu, gan relaksācijas iespējas, piebilst I. Vanaga.

***

AIZMUKŠANAS CENA

Latvijā aizmukšana no ikdienas maksā dārgāk. Piemēram, Jūrmalā romantiska bēgšana uz SPA divām personām maksā 160 latu, un cenā ietilpst nakšņošana četrzvaigžņu viesnīcā, brokastis, saunu un baseinu centra apmeklējums, kā arī pērļu vanna un masāža, un klāt pie visa arī vīns.

Igaunijā, Pērnavā, līdzīgu pakalpojumu var atrast jau par 102 latiem, bet nebūs vīna un tikai viena SPA procedūra iekļauta cenā.

Lietuvā, Druskininkos, līdzīgu paketi iespējams atrast par 98 latiem, turklāt cenā iekļautas 3 SPA procedūras katram.

Svarīgākais