Talsos Adventa vainagi šogad lētāki

© nra.lv

Dienu pirms Pirmā adventa vanagu pircēju bijis mazāk nekā citus gadus un arī rotājumu cena ir zemāka nekā pērn, Neatkarīgajai atzina pārdevēji Talsu tirgū, savukārt Rīgā cena turoties iepriekšējā gada līmenī.

Vainagi, kuri Adventa laikā grezno mājas un birojus, ar katru gadu kļūst arvien daudzveidīgāki. Tradicionālo egļu skuju vietā tiek izmantotas sūnas, čiekuri, rieksti, apelsīnu mizas, kanēļa standziņas un pat gliemežvāki. Arī Talsu tirgū sestdienā šo svētku rotājumu netrūka. Lētākos vainagus varēja nopirkt par 1,50 latiem, dārgākos un bagātīgāk izrotātos – par 15 latiem. Talsu tirgū sastaptā tirgotāja Gunta Neatkarīgajai atzina, ka šogad pircēju ir mazāk nekā citus gadus. «Var redzēt, ka cilvēkiem nav naudas. Daudzi priecājas par skaistajiem vainagiem, bet meklē iespēju nopirkt pēc iespējas lētākus rotājumus vai arī atliek pirkumu uz vēlāku laiku. Šogad Adventa pirmā svētdiena iekrita pircējiem un pārdevējiem neizdevīgā laikā – kad lielākajai daļai vēl nav izmaksāta alga vai pensija,» stāstīja Gunta. Zemās pirktspējas dēļ Talsos Adventa vainagi šogad maksā mazliet lētāk nekā pērn, un to cena ir aptuveni uz pusi mazāka nekā Rīgas tirgos, lai gan vainagu izgatavošanā tāpat ieguldīti materiāli un darbs. Tirgotāji stāsta, ka viena vainaga izgatavošana un izrotāšana prasot aptuveni stundu. Pirksti pēc šā darba esot sadurstīti un sasprēgājuši.

Savukārt Rīgas Centrāltirgū un Vidzemes tirgū lētākie vainagi maksā 3 latus, dārgākie – 20 latu. Cena esot atkarīga no izmēra, izmantotā materiāla un rotājumiem. Tirgotāji lēš, ka šogad Adventa vainagu cenas Rīgā ir aptuveni tādas pašas kā pērn. Rīgas centrā, pie Saktas ziedu tirgus, un Vecrīgā, Kaļķu ielā, Adventa vainagi maksā dārgāk – vienkāršākie 7 latus, krāšņākie – 25 latus. Vēl augstāku cenu par Adventa vainagiem prasa Rīgas centra ziedu veikali. Tur to cena svārstās no 5 līdz 40 latiem.

Tie, kuri vēlas radoši darboties un paši gatavot Adventa vainagus, Rīgas Centrāltirgū iegādājas vainagu pamatnes no salmiem, papardēm vai klūgām. Tās maksā 0,70 latu gabalā. Priežu zaru pamatnes cena ir augstāka – 1,50 latu.

Tirgotāji apgalvo, ka šādas cenas bijušas arī pērn. Arī daudziem talseniekiem patīk pašiem izgatavot Adventa vainagus. Vanagu pamatnītes no salmiem šeit maksā, sākot no 0,50 latiem.

Adventa vainagus, izgatavotus no plastmasas, iespējams iegādāties arī lielveikalos. Piemēram, Maxima veikalos tie maksā 1,99 latus (30 cm diametrā).

***

Adventa vainagu cenas

Rīgā

• Saktas ziedu tirgū Ls 5–25

• Centrāltirgū Ls 3–20

• Vidzemes tirgū Ls 3–10

• Kaļķu ielā Ls 7–25

• Ziedu veikalos pilsētas centrā Ls 5–40

Talsu tirgū Ls 1,5–15

Avots: Neatkarīgā

Latvijā

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņēmuši vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās norādīts, ka apgrozījums viņu banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus. Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokļa no starpības starp apgrozījumu un oficiāliem ienākumiem, Latvijas Radio 4 raidījumā “Otkritij razgovor” brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Svarīgākais