Svinīgi atklāta "Malmar" rūpnīca Ventspilī

© Juris Ģigulis

Svinīgi atklāta metālapstrādes uzņēmuma SIA Malmar Sheet Metal jaunā rūpnīca Ventspilī. Mūsdienīgajā un videi draudzīgajā ražotnē top detaļas autobūves grandiem Volvo, Renault, kā arī citiem.

Pēc septiņiem darba gadiem Ventspilī uzņēmums pārcēlis visu ražošanas ciklu no Beļģijas uz Ventspili, izveidojot šeit arī Austrumeiropā modernāko pulverkrāsošanas cehu.

SIA Malmar Sheet Metal valdes priekšsēdētājs beļģu uzņēmējs Dorsāns de Bišjērs atklāj, ka 2005. gadā, kad rūpnīcas jauda Ģentē kļuva nepietiekama, tika meklēta vieta ārpus Beļģijas, kur paplašināties. Kāds de Bišjēra kolēģa dēls tolaik studējis Rīgā un ieteicis Latviju kā perspektīvu vietu attīstībai. «Pēc sazināšanās ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru sekoja Liepājas, Jelgavas un Rīgas apskate, bet vairāk mūs piesaistīja Ventspils. Ne tikai tāpēc, ka tā ir zaļa un skaista, ka dažādās pilsētas iestādēs sastapām pretimnākošus cilvēkus, ka šeit bija pieejama zeme, bet pavisam noteikti tāpēc, ka šeit pastāv loģistikas infrastruktūra, prāmju satiksme uz Vāciju un Zviedriju, » atcerējās valdes priekšsēdētājs.

Vienlaikus uzņēmējs atzīst, ka ceļš līdz jaunajai ražotnei bijis pietiekami ilgs, tāpēc ir vēl lielāks gandarījums par to, ka pēc daudzajiem gadiem pagaidu ražotnē darbiniekiem ir skaistas, jaunas telpas un labi darba apstākļi. De Bišjērs atzina, ka jaunā rūpnīca ir piemērs tam, ko īsā laikā spēj paveikt motivēta komanda. «Fakts, ka Malmar apstiprināts kā piegādātājs uzņēmumiem Caterpillar un CargoTec, ir pirmais solis pareizajā virzienā, kas mūsu uzņēmumam rada jaunus izaicinājumus. Uzņēmumam Malmar ir māsas uzņēmums LCMC, iespējams, pienācis laiks padomāt arī par šā uzņēmuma darbības paplašināšanu,» iespēju arī to paplašināt Ventspilī neizslēdz uzņēmējs.

Savukārt Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, sveicot ar ražotnes atklāšanu, uzsvēra, ka «prieka mirkļi ir īsi, bet darbs, kas jāiegulda, lai tos piedzīvotu, nereti aizņem pat gadus». Atklāšanas pasākumu pagodināja arī Beļģijas vēstnieks Latvijā Franks Arnautss, atgādinot, ka sadarbība starp Beļģiju un Latviju pastāv jau kopš Hanzas savienības laikiem, un izsakot gandarījumu, ka savstarpējo darījumu apjoms starp valstīm aug.

Jaunā ražotne atrodas Ventspils brīvostas rūpnieciskajā teritorijā. Malmar no lokšņu metāla ražo detaļas smagajām Volvo mašīnām, kā arī citiem plaši pazīstamiem mašīnbūves nozares pārstāvjiem. Līdz ar jauno ražotni tiek ne vien palielināta rūpnīcas jauda – līdz 200 tonnām gatavo metāla izstrādājumu nedēļā –, bet arī līdztekus metāla locīšanai, griešanai, kniedēšanai notiek detaļu virsmas apstrāde un pulverkrāsošana ar jaunu, modernu, videi draudzīgu tehnoloģiju. Uzņēmumā strādā gandrīz simt darbinieku.