Ventspils slimnīca sāk atjaunošanas otro apli

© Ventas Balss, Juris Ģigulis

Slimnīca Ventspilī ir vienīgā reģionālā slimnīca Latvijā, kas ir pilnībā sakārtota gan no iekšpuses, gan ārpuses. Trešdien, atklājot rekonstruēto reanimācijas nodaļu, slimnīca uzsākusi atjaunošanas otro apli.

Pirms 15 gadiem reanimācijas nodaļa bija pirmā, ar kuru Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā tika sākti vērienīgie rekonstrukcijas darbi. Pa šiem gadiem ir sakārtota visa slimnīca, un nu viss sācies no jauna, jo medicīniskās tehnoloģijas attīstās un mūsdienu prasības aug. Plašāka, ērtāka, modernāka un labāk aprīkota – tāda ir pēc rekonstrukcijas atklātā reanimācijas nodaļa, kur tiek glābta dzīvība vissmagākajiem pacientiem.

Veselības ministre Ingrīda Circene atklāšanā atzina, ka slimnīcas paveiktais darbs ir apbrīnas vērts. Viņa uzskata, ka Ventspilī finanšu plūsma veselības nozarei ir sakārtota, un nu ir atjaunota arī pati slimnīca. «Mēs redzam, ka nauda tiek tērēta efektīvi un tieši pacientu labā,» sacīja ministre.

Ventspils mērs Aivars Lembergs atcerējās, ka pirms 20 gadiem Ventspils slimnīca bija milzu problēma ar nesaprotamu nākotni. Kad sākās Latvijas neatkarība, valsts šo nozari pameta likteņa varā izdzīvošanai. Tomēr pašvaldība sāka vērienīgu veselības aprūpes jomas reorganizācijas un renovācijas programmu. A. Lembergs ir gandarīts, ka šobrīd var teikt, ka slimnīca efektīvi strādā ne tikai ventspilnieku labā, bet pēc apvienības izveides ar Talsu slimnīcu nu spēj parūpēties arī par talseniekiem.

Tikmēr Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova atgādināja par padarīto tieši pēdējo septiņu gadu laikā, kopš ir iespēja piesaistīt Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējumu. Šo septiņu gadu laikā slimnīcas sakārtošanā ieguldīti 8,5 miljoni latu, gandrīz pusi piesaistot no ES. Slimnīcai ir uzbūvēts jauns korpuss, rekonstruēti visi pārējie korpusi un visas nodaļas, atjaunota arī fasāde. «Attīstoties tālāk, mēs rūpēsimies par to, lai gan slimnīcas infrastruktūra, gan pakalpojumu kvalitāte atbilstu arvien augstākiem standartiem un mūsu pacienti būtu apmierināti,» nākamos uzdevumus akcentē slimnīcas vadītāja.

Izrādās, ka pēdējā ES atbalstītā projekta ietvaros reanimācijas nodaļas rekonstrukcija nemaz nebija plānota. Taču veicot vairāku citu nodaļu rekonstrukciju, izdevās ietaupīt naudu, tā ka palicis finansējums arī šīs, slimnīcai tik svarīgās nodaļas atjaunošanai. Rekonstrukcijas laikā tika uzcelta piebūve, tādējādi reanimācijas nodaļa kļuvusi daudz plašāka un ērtāka. Iepriekš pacienti tika ievietoti vairākās palātās, bet pēc rekonstrukcijas visi pacienti atradīsies vienā plašā intensīvās terapijas zālē, lai mediķiem būtu ērtāk novērot viņu dzīvības funkcijas. Tā kā personālam nemitīgi jābūt pacientu tuvumā, ir izveidots gan pārredzams māsu postenis, gan ārstu istaba. Atsevišķi izveidota arī reanimācijas zāle.

Nodaļa ieguvusi arī jaunas mēbeles, iekārtas un medicīnisko aprīkojumu, tai skaitā par Ventspils domes piešķirto finansējumu iegādāta mūsdienīga monitorsistēma.