Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Īpaši rūpēsies par Rotko gleznu drošību Daugavpilī

© Scanpix

Pēc pasauli aplidojušās ziņas, ka Londonas Teita Modernās mākslas muzejā kāds apmeklētājs ar grafiti uzrakstu ir sabojājis Daugavpilī dzimušā izcilā 20. gadsimta amerikāņu mākslinieka, abstraktā ekspresionisma virziena dibinātāja Marka Rotko tur izstādīto sienas gleznojumu, topošā Daugavpils Rotko mākslas centra (DRMC) veidotāji vēlreiz pārskata drošības pasākumus, kādi tiks īstenoti M. Rotko oriģinālo gleznu drošībai, kad tās 2013. gada septembrī būs pieejamas apmeklētājiem.

Kā Neatkarīgajai norāda DRMC vadītājs Aleksejs Burnovs, notikušais liek šaubīties gan par apsardzes pietiekamību Londonas Teita Modernās mākslas muzejā, gan par gleznojuma bojātāja garīgo veselību. Un diezin vai minētais nodarījums attaisnos arī viņa iespējami gaidītās popularitātes iegūšanu.

Kā stāsta A. Burnovs, Daugavpilī pasaulslavenā mākslinieka oriģinālo gleznu pagaidām vēl nav, taču 2013. gada 25. septembrī, atzīmējot M. Rotko 110. dzimšanas dienu, kad Daugavpils cietokšņa teritorijā oficiāli tiks atklāts Daugavpils Rotko mākslas centrs, tajā būs apskatāmas sešas Rotko oriģinālgleznas. Tās centrs saņems no mākslinieka bērniem Keitas un Kristofera, ar kuriem sarunas jau notiek daudzus gadus, tiek noslēgta vienošanās par gleznu pārvietošanu, ietverot ievērojamu apdrošināšanas summu. Iztaujāts par drošības pasākumiem minētajiem mākslas šedevriem, A. Burnovs norāda, ka DRMC tikšot ierīkota videonovērošana, kā arī visiem apmeklētājiem un to grupām nākšoties šķērsot ierīci ar metāla detektoru, bez tam visas līdzi paņemtās mantas un somas nākšoties atstāt īpaši ierīkotos skapīšos. Kā bilst A. Burovs, notiek sarunas par vēl divu M. Rotko gleznu pārvietošanu uz DRMC no Vašingtonas Nacionālās galerijas. Tas dotu iespēju mākslas cienītājiem Daugavpilī apskatīt pavisam astoņus abstraktā ekspresionisma virziena celmlauža darbus.