Dailes teātris atklāj sezonu

© f64

Šovakar, 14. septembrī, ar Nikolaja Erdmana lugas Pašnāvnieks iestudējumu Finita la comedia! sezonu atklāj Dailes teātris. Pirmizrādes gandrīz vienmēr apvij intriģējošas gaidas, taču šoreiz tās ir divtik lielas, jo izrādes režisors ir teātra, īpaši Krievijas, pasaulē labi zināmais bulgāru režisors Aleksandrs Morfovs.

Vai viņam būs izdevies ar mūsu aktieriem atrast kopīgu valodu, vienas idejas vārdā sasildīt latviešu mentalitātei raksturīgo vēso un neuzticības pilno attieksmi pret svešajiem? Tie ir jautājumi, kas atbildi vēl gaida. Taču režisors Aleksandrs Morfovs intervijā Neatkarīgajai, uzteicot aktieru profesionalitāti un nopietno attieksmi pret darbu, neslēpa, ka šīs vienas valodas meklējumi bijuši grūti: «.. latviešu aktieri ir vairāk noslēgti. Kad strādāju kaut kur Balkānos – Maķedonijā, Serbijā, Rumānijā –, tur kontakts ar aktieriem rodas daudz ātrāk. [..] Šeit ir neredzama siena. Nevar saprast, vai šajā brīdī viņi tevi pieņem vai nepieņem, saprot vai nesaprot.»

Savulaik Staļina kritiku saņēmušo Nikolaja Erdmana lugu – tukša un kaitīga, autors par saviem darbiem krita padomju varas nežēlastībā un piedzīvoja izsūtījumu Sibīrijā – režisors Dailes teātrim piedāvājis pats un atzīst, ka šis materiāls viņu nodarbinājis jau kādu laiku. Turklāt šo lugu viņš pērn iestudējis Bulgārijas Nacionālajā teātrī Sofijā – Aleksandrs Morfovs ir šā teātra galvenais režisors. Bulgāru izrādes nosaukumā liktā lugas atziņa Dzīve ir brīnišķīga arī ir tā labā vēsts, ar ko jauno sezonu sāk Dailes teātris. «Tas ir stāsts par cilvēku, kas caur elli atklāj dzīvi. Viņš kā Orfejs nonāk līdz pašai ellei, tikai nevis, lai sameklētu Eiridīki, bet sevi pašu, savu brīvību. Viņš nonāk līdz ellei, lai saprastu, ka dzīvot ir vērts. Ka dzīve ir brīnišķīga,» skaidro izrādes režisors.

Jāpiebilst, ka Erdmana luga latviešu teātrim nav gluži sveša – ar to skatītājus 2009. gadā iepazīstināja Rolands Atkočūns Liepājas teātrī, izrādē Beigta balle. Tajā galveno – bezdarbnieka Podsekaļņikova – lomu spēlēja Edgars Pujāts (Atkočūna versijā – Jāzeps Podsekals). Dailes teātra iestudējumā «mazā cilvēka» dzīves nastu uz saviem pleciem nesīs Artūrs Skrastiņš.

«Mūsu laikos cilvēkiem, kuri grib mirt, nav idejas, bet cilvēki, kuriem ir ideja, negrib mirt,» – šī ir vēl viena lugas atziņa. Tās citas atrast rosinās Dailes teātra iestudējums Finita la comedia!

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais