LTV līdz šim nebijušā mērogā rādīs Latvijas teātros dažādos laikos tapušās izrādes

Septembrī LTV sāk projektu Teātris.zip, kas līdz šim nebijušā mērogā ļaus rādīt un ierakstīt Latvijas teātros dažādos laikos tapušās izrādes. Beidzot vismaz daļa no LTV arhīvos gulošajām izrādēm tiks demonstrēta skatītājiem, un tas ir iespējams, pateicoties Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstam. Turklāt sezonas laikā gandrīz 20 izrādes tiks ierakstītas, un tas jau ir vērā ņemams ieguvums mūsu kultūras mantojuma saglabāšanā. Divas reizes mēnesī sestdienu vakaros izrādes ierakstam klāt nāks arī pievienotā vērtība – diskusija studijā.

Pirmais raidījums būs skatāms jau 1. septembrī pulksten 21.15, kad skatītāji tiks iepazīstināti ar projekta ideju un neklātienē tikties ar šī brīža Latvijas teātra mākslas izcilībām. 3. septembrī ēterā būs jau pirmā no trim sezonas laikā plānotajām tiešraidēm – Dailes teātra izrāde Punktiņa un Antons. Vēl septembrī varēs redzēt Nacionālā teātra Pepiju (8. septembrī), Dailes teātra leģendāro Brandu (15. septembrī) un Jaunā Rīgas teātra (JRT) Kaiju (29. septembrī). Kopumā projekta ietvaros sezonas laikā plānots demonstrēt 39 izrādes, starp tām ir, piemēram, JRT Stāsts par Kasparu Hauzeru, Dailes teātra Jāzeps un viņa brāļi, M. Čehova Rīgas Krievu teātra Trīnes grēki, Valmieras teātra Pazudušais dēls, Nacionālā teātra Hamilkara kungs.

LTV ģenerāldirektors Edgars Kots projekta prezentācijai veltītajā preses konferencē sacīja, ja skatītāju un mediju atsaucība būs, tad projekts varētu turpināties arī aiznākamajā sezonā. Ināra Tetereva uzsvēra, ka fonds dibināts, lai atbalstītu izglītību un kultūru, un šis projekts ir nepieciešams, jo teātris kā mākslas žanrs Latvijā vienmēr bijis skatītāju iemīļots. Arī visi teātru pārstāvji uzsvēra šī projekta nozīmību. Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Daiga Gaismiņa uzsvēra, ka projekts veic valstisku funkciju – privātā un publiskā sektora sadarbības rezultātā noris projekts ar nacionālu virsvērtību. Raidījuma redaktores ir Daina Markova un Mārīte Balode. Daina Markova sacīja, ka šis projekts ļaus legalizēt arhīvā esošos izrāžu ierakstus. Raidījumu vadīs Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis un, attiecībā uz interešu konfliktu, jokoja, ka visus teātrus mīlēs individuāli.

Teātris.zip debašu un izrādes demonstrējuma laikā notiekošo skatītāji varēs vērot arī internetā LTV mājaslapā.

Svarīgākais