Valsts pārmaksā miljonus par asins analīzēm

© Scanpix

"Laboratorisko izmeklējumu pieejamība [..] ir nodrošināta, un nav nepieciešams izsludināt atlases procedūru par laboratorijas izmeklējumiem, kaut arī SIA IDC Latvia piedāvātās izmeklējumu cenas ir ievērojami zemākas," tā uz medicīnisko analīžu laboratorijas SIA IDC Latvia piedāvājumu nodrošināt dažādu analīžu veikšanu līdz pat četrām reizēm lētāk atbildējusi nu jau likvidētās Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras direktore Lūcija Akermane.

Aģentūras pienākumus pārņēmis Veselības norēķinu centrs (VNC), kas koordinē un apmaksā laboratorisko analīžu veikšanu par nodokļu maksātāju līdzekļiem, taču nekas nav mainījies – pakalpojumi joprojām tiek iepirkti par sadārdzinātām cenām. VNC direktors Andrejs Doveiks atbildējis, ka VNC neesot tiesīgs slēgt līgumus par samazinātām cenām.

IDC Latvia iesniegusi valsts institūcijām piedāvājumu veikt visdažādākās analīzes par cenām, kas vidēji ir par 24% zemākas nekā šobrīd valsts maksātās. Piemēram, parastā asins analīze vienam pacientam izmaksātu Ls 1,40 (tagad – Ls 2,01), magnija līmeņa noteikšana – 49 santīmus (tagadējā lata un 31 santīma vietā), difterijas toksīna antivielu tests – Ls 3,28 (patlaban – Ls 4,28). Savukārt infekcijas slimību testus, kurus patlaban veic Latvijas Infektoloģijas centrā un ko pilnībā apmaksā valsts, varētu veikt vēl lētāk – piemēram, tropiskās t. s. "leģionāru slimības" (legionella pneumophila) testu – par divarpus latiem pašreizējo Ls 9,44 vietā. Līdzīgi arī ērču encefelīta testa (TBE-IgM) cenu var samazināt no Ls 6,90 uz 3,64, cūciņas (epidēmiskais parotīts) analīzes izmaksas – no Ls 8,42 uz 2,71. Privātais sektors ir gatavs veikt 132 dažādu veidu pārbaudes lētāk, nekā valsts patlaban to apmaksā.

Taču, neraugoties uz redzami zemākajiem izcenojumiem, valsts atsakās ietaupīt nodokļu maksātāju naudu, noslēdzot valstij izdevīgāku vienošanos ar lētāku laboratoriju. Kā liecina Neatkarīgās rīcībā esošās L. Akermanes un VNC vēstules, valsts atsakās to darīt, lai arī atzīst, ka IDC Latvia pakalpojumu cenas "ir ievērojami zemākas". Cenas, kuras valsts ir gatava maksāt par analīzēm, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem tiekot noteiktas divu gadu periodam uz priekšu, un kārtējais periods, kurā spēkā būs šīs valstij neizdevīgās cenas, beigsies tikai nākamā gada vasarā.

"Mēs uzsveram, ka valstij ir iespējams ietaupīt jau tagad un tūlīt, nevis gaidīt nākamo gadu," saka Jolanta Skalberga, IDC Latvia direktora vietniece. "Piemēram, apdrošināšanas kompānijas, kuras piedāvā veselības apdrošināšanas polises, ļoti labi saprot, ko nozīmē izmaksas, un ar tām mums ir līgumi. Taču valsts, kas ir lielākais un būtiskākais medicīnas finansētājs, spītīgi atsakās ietaupīt nodokļu maksātāju līdzekļus." Ja valsts izvēlētos lētākos analīžu veicējus, tad, piemēram, uz asins analīzēm vien gadā ietaupītos vairāk nekā 154 000 latu, bet pavisam kopā – līdz pat pieciem miljoniem latu. Turklāt, kā rakstīts VNC Veselības aprūpes pakalpojumu departamenta Procesu un metodiskās vadības daļas vadītājas Inetas Būmanes sagatavotajā atbildē uz jautājumu, cik un kādas analīzes valsts gadā apmaksā, "centrs uzsver, ka tiek sniegta informācija par ambulatori veiktajiem izmeklējumiem, jo manipulācijas, kas ietilpst datu kopā, atbilstoši jūsu pieprasījumam, nav pie stacionāra gultas dienas piemaksājamo manipulāciju skaitā un to izmaksas ir iekļautas gultas dienas cenā". Citiem vārdiem, ja pierēķinātu arī tās analīzes, kuras tiek veiktas hospitalizētajiem slimniekiem, ietaupīt varētu vēl vairāk.

Tomēr vienlaikus no valsts iestāžu sniegtajām atbildēm izriet, ka "pašreiz aģentūra nav tiesīga slēgt līgumu par sekundāro ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu un apmaksu, jo Ministru kabineta noteikumi Nr. 1046 kā vienīgo [..] pakalpojumu atlases veidu nosaka piedāvājumu iesniegšanu atlases procedūrā. Līgumi par [..] pakalpojumu sniegšanu un apmaksu ar ārstniecības iestādēm tiek slēgti, pamatojoties uz atlases procedūras rezultātiem un atbilstoši likumā par valsts budžetu konkrētam gadam noteiktajam finansējuma apjomam". J. Skalberga stāsta, ka praktizējošie mediķi izteikuši vēlmi izmantot lētākos laboratorijas pakalpojumus, taču tas neesot iespējams arī tad, ja iniciatīva nāk, piemēram, no pašiem ģimenes ārstiem, jo valsts atsakās iepirkt lētākos pakalpojumus jebkurā gadījumā: "Iznāk absurdi – mēs esam spiesti cīnīties ar valsti, lai tai pašai valstij nodrošinātu iespēju ietaupīt naudu." Laboratorija ir gatava griezties Valsts kontrolē ar ziņojumu, tikko kā saņems pilnīgus datus par to, cik un kādu analīžu veikšanu valsts gadā apmaksā, lai varētu precīzi novērtēt valsts budžeta zaudējumus.

Svarīgākais