Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Top pirmais vaboļu pētnieku parks

© F64 Photo Agency

Daugavpils novada Skrudalienas pagastā esošajā Daugavpils universitātes (DU) Studiju un pētniecības centrā Ilgas jūlijā iestādīti pirmie koki Latvijā pirmajā koleopterologu jeb vaboļu pētnieku parkā.

Tradīcija nodibināta, pateicoties koleopterologa, Daugavpils universitātes rektora, akadēmiķa Arvīda Barševska iniciatīvai. Viņš uzskata, ka Ilgas ir izcila vieta dažādu pētījumu veikšanai koleopteroloģijas jomā, un zinātnisko darbību šeit veic jau vairākus gadus. Pēc DU Studiju un pētniecības centra renovācijas zinātniekiem ir iespēja strādāt ar dažādu veidu zinātnisko aprīkojumu un datu apstrādi var veikt operatīvi. Tādējādi paveras plašākas iespējas un Ilgas kļūst arvien interesantākas gan topošajiem, gan arī jau pieredzējušajiem zinātniekiem.

Latvijā pirmo koleopterologu stādīto parku veido kā apliecinājumu, ka arī Ilgās, kas atrodas pierobežas zonā dziļi mežā, zinātniskajai darbībai ir perspektīva, un tajā laipni gaida koleopterologus no visas pasaules, norāda A. Barševskis. Pirmo koku stādītāji bija gan pieredzējušie koleopterologi – DU rektors, akadēmiķis Arvīds Barševskis un Lietuvas Lauksaimniecības universitātes bioloģijas doktors Vītauts Tamutis, gan arī jaunais bioloģijas zinātnes doktors, koleopterologs Uldis Valainis, kurš jūlijā Ilgās aizstāvēja savu promocijas darbu. DU rektors piebilst, ka tā bija pirmā promocijas darba aizstāvēšana renovētajā DU Studiju un pētniecības centrā, līdz ar to kļūstot par aizsākumu bioloģijas doktorantu skolas izveidei Ilgās, kuras darbību ir paredzēts uzsākt jau tuvākajā nākotnē.