Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Jēkabpils mērs atvainojas žurnālistiem

Jēkabpils reģionālo plašsaziņas līdzekļu žurnālisti pirmdien izplatīja atklāto vēstuli, protestējot pret pilsētas pašvaldības rīkojumu, ka turpmāk žurnālistiem pirms Jēkabpils domes sēdes tiek liegta iespēja iepazīties ar lēmumprojektiem, skaidrojot, ka tie tiks atsūtīti tikai piecas līdz astoņas dienas pēc to apstiprināšanas domes sēdē.

Pēc tam, kad Jēkabpils žurnālistu protesta vēstule izplatīta ziņu aģentūrās un sociālajos tīklos, Jēkabpils domē tika sasaukta preses konference, Leonīds Salcevičs žurnālistiem atvainojās par nevajadzīgi radītu ažiotāžu un mutiski atcēla savu rīkojumu, norādot, ka arī turpmāk domes lēmumi presei un sabiedrībai būs pieejami to tapšanas procesā.

Reģionālā laikraksta Jaunais Vēstnesis galvenā redaktore Liāna Pudule-Indāne Neatkarīgajai stāsta, ka konflikts starp Jēkabpils pilsētas pašvaldību un žurnālistiem radās tāpēc, ka reģionālie mediji savos e-pastos 16. jūlijā no Jēkabpils pilsētas pašvaldības jaunatnes lietu speciālistes Lāsmas Skļarskas, kura aizvietoja atvaļinājumā esošo sabiedrisko attiecību speciālisti Aigu Sleži, saņēma elektronisku vēstuli ar tekstu: «Vēl informācijai – turpmāk pirms Jēkabpils pilsētas domes un komiteju sēdēm Jums uz e-pastu tiks izsūtītas sēžu darba kārtības (tāpat kā līdz šim), bet Jēkabpils pilsētas domes lēmumi – pēc to izskatīšanas un apstiprināšanas Jēkabpils pilsētas domes sēdē.»

Līdz šim tautsaimniecības un attīstības komitejas un sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas darba kārtības tika sūtītas bez lēmumprojektiem, savukārt finanšu komitejas un domes sēdes darba kārtības – ar lēmumprojektiem.

L. Pudule-Indāne skaidro, ka žurnālisti konsultējušies ar domes priekšsēdētāju L. Salceviču un mēra vietnieku Jāni Raščevski vairākkārt. Žurnālisti jautājuši, kas izraisījis minēto rīkojumu, taču neviens argumentēts skaidrojums par norādēm uz kādu žurnālistu kļūdu, kas to būtu izraisījis, netika dots. J. Raščevskis atbildējis, ka neko nezina un tas bijis L. Salceviča vienpersonisks lēmums un mutisks rīkojums. Tas medijus mudinājis rīkoties un sagatavot atklāto vēstuli.

Jēkabpils mērs Neatkarīgajai skaidro, ka nesaskaņas ar žurnālistiem radušās, kad domes finanšu komitejas sēdē piebalsoti divi trīs papildu jautājumi un mediju pārstāvji izdarījuši spiedienu, nekavējoties pieprasot lēmuma projektus, arī par 13 000 latu papildu finansējumu Jēkabpils Valsts ģimnāzijai. Ar lēmumprojektu, kas nav bijis gala dokuments, žurnālistiem toreiz liegts iepazīties. «Nevar komitejas lēmumus, kuri var mainīties un kuriem nav likumīga spēka, publiskot. Taču lai žurnālisti nāk uz ražošanas sēdēm, domei nav nekas slēpjams,» teica Jēkabpils mērs.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā informē, ka saskaņā ar likumu Par pašvaldībām sabiedrība ir jāinformē par domes kārtējās sēdes norises laiku, vietu un darba kārtību ne vēlāk kā trīs dienas pirms kārtējās sēdes.