Kolektīvās iepirkšanās portāli nelikumīgi organizē ceļojumus

Kā apiet Latvijas likumdošanas normas un piedāvāt kompleksos ceļojumu pakalpojumus, nereģistrējoties Ekonomikas ministrijas paspārnē esošajā tūrisma aģentu un tūrisma operatoru datubāzē un negarantējot likumā noteikto 20 000 latu drošības naudu?

Ļoti vienkārši – paziņot, ka ceļojums noris sadarbībā ar kādu tūrisma operatoru.

Šķiet, ka pēc šādas shēmas mēģina darboties SIA Izdevīgi pirkumi, kas uztur kolektīvās iepirkšanās portālus www.orangelife.lv un www.kupon.lv. Uzņēmums ar milzīgām atlaidēm piedāvā iegādāties ceļojumus. Šobrīd aktuālākais ir brauciens uz Klaipēdu 28. jūlijā par 11,90 latiem. Bažas gan rada fakts, ka par šo naudu būtībā sola tikai vietu komfortablā autobusā, lai gan brauciena programmā ierakstīta arī ekskursija ar gidu. Visticamāk, ka par to prasītu vēl samaksu. Portālos arī norādīts, ka ceļojums noris sadarbībā ar tūrisma aģentūru Airisa un Co (SIA Eiropas ceļojumu aģentūra), kas savukārt gan savā mājaslapā, gan arī vēstulēs klientiem norādījusi, ka viņiem nav saistības ar kolektīvās iepirkšanās portālos piedāvātajiem ceļojumiem.

Sazinoties ar Eiropas ceļojumu aģentūru, kam vēl joprojām preču zīme ir Airisa un Co, Neatkarīgā noskaidroja, ka www.orangelife.lv un www.kupon.lv paši mēdz organizēt ceļojumus un no Airisas un Co tikai īrē autobusus. Bet šajā gadījumā firma pat neesot vērsusies ar lūgumu par autobusa īri. Airisa un Co esot vērsusies Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC), saprotot, ka cits uzņēmums pārdod savus pakalpojumus, slēpjoties aiz uzņēmuma reputācijas.

No abu portāla saimniekotāja Izdevīgi pirkumi komentārus divu dienu laikā neizdevās saņemt – vadība visu laiku esot aizņemta. PTAC 18. jūlijā pieņēma pagaidu noregulējumu, ar kuru uzlikts SIA Izdevīgi pirkumi nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, aizliedzot sniegt portālos www.orangelife.lv un www.kupon.lv komplekso tūrisma pakalpojumu reklāmas/piedāvājumus un iespēju iegādāties šos kuponus. PTAC konstatējis uzņēmuma darbībā virkni normatīvo aktu pārkāpumu, kas jāievēro, piedāvājot kompleksos tūrisma pakalpojumus. Patērētāji arī sūdzējušies, ka komersants vienpusēji maina ceļojumu maršrutu vai pakalpojumus nesniedz, kā arī patērētājiem neatmaksā naudu. Atklājies, ka Izdevīgi pirkumi nav reģistrēta kā tūrisma pakalpojuma sniedzēja un kur nu vēl garantēt 20 000 latu garantijas naudu.

Tomēr Izdevīgi pirkumi turpina reklamēt un piedāvāt kompleksos tūrisma pakalpojumus. «Tādēļ brīdinām patērētājus par risku, pērkot šo pakalpojumu portālos www.orangelife.lv un www.kupon.lv, kā arī aicinām izvērtēt nepieciešamību iegādāties tūrisma pakalpojumus (braucienus ar autobusu) uz dažādām Eiropas pilsētām šajās vietnēs. Izvēloties komplekso tūrisma pakalpojumu sniedzēju, pirms līguma noslēgšanas aicinām pārliecināties, vai kompleksā tūrisma pakalpojuma sniedzējs ir reģistrēts Tūrisma aģentu un tūrisma operatoru datubāzē (TATO), ieskatoties http://tato.em.gov.lv, un pārbaudīt, vai TATO ir informācija, ka izvēlētais tūrisma pakalpojuma sniedzējs ir nodrošinājis klienta iemaksātās naudas drošības garantiju. Klienta iemaksātās naudas drošības garantija tūrisma operatora maksātnespējas gadījumā sniedz patērētājiem drošības garantiju attiecībā uz iemaksātās naudas atmaksāšanu u.c,» norāda PTAC.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.