Zināmi Ventspils "Ghetto Games" traģēdijas apstākļi

© F64 Photo Agency

Starptautiskais ekstrēmo sporta veidu festivāls Ghetto Games beidzies uz traģiskas nots – izpildot sarežģītu triku, savainojies un vēlāk slimnīcā miris viens no Latvijas labākajiem freestyle BMX riteņbraucējiem Artūrs Griķis.

Bija paredzēts, ka vērienīgais festivāls Ventspilī norisināsies trīs dienas, taču trešās dienas rītā traģiskā vēsts par sportista nāvi sacensības pārtrauca. 17 gadu vecais A. Griķis smagās traumas guvis sestdienas vakarā pulksten 18.30. Pēc ilgas mediķu cīņas par jaunieša dzīvību svētdienas rītā pēc pulksten 6 slimnīcas reanimācijas nodaļā viņš nomiris.

Sacensību galvenais organizators Raimonds Elbakjans informē, ka A. Griķis sacensībās neveiksmīgi piezemējās pēc trika ar 360 grādu apgriezienu. Sportists esot sākotnēji noķēris stūres ragus, tomēr tie izslīdējuši no rokām, kā rezultātā stūres ragi ietriecās puiša vēdera dobumā. A. Griķis pēc smagā kritiena pats saviem spēkiem varējis piecelties un aiziet līdz neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnai, kas viņu nogādāja slimnīcā.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis informē, ka uzreiz pēc jaunieša nogādāšanas slimnīcā kļuva skaidrs, ka savainojumi ir ļoti nopietni, tāpēc nekavējoties tika veikta steidzama operācija, pēc kuras pacients mediķu ciešā uzraudzībā ievietots reanimācijas nodaļā. Mediķi cīnījās par viņa dzīvību, taču diemžēl iekšējo orgānu traumas, tostarp aknu plīsumi, bija tik smagas, ka nebija savietojamas ar dzīvību, atklāj ārsts.

Kad svētdienas rītā sacensību organizatoriem paziņots par sportista nāvi, atlikušās trešās dienas sacensības BMX, MTB treilu un veikborda disciplīnā uzreiz tikušas atceltas. Pēdējos pāris gados A. Griķis sevi bija pierādījis kā progresīvākais un daudzsološākais Latvijas jaunais braucējs. Taču šobrīd pats svarīgākais ir palīdzēt ģimenei, uzsver R. Elbakjans. Bojāgājušā puiša ģimenei visdziļāko līdzjūtību izsaka arī Olimpiskais centrs Ventspils un Ventspils mērs Aivars Lembergs. Ventspils skeitparkā jaunieša piemiņai gulst ziedi.

Tikmēr Valsts policijas Ventspils iecirknis par nelaimes gadījuma apstākļiem plāno veikt pārbaudi.

Traģiskais negadījums interneta vidē raisījis diskusijas. Vieni uzskata, ka notikumam vajadzētu likt padomāt, ka šādi sporta veidi ir ļoti bīstami un tādus vajadzētu pat aizliegt, jo traumatisms tajos ir ikdienas parādība. Tikmēr citi norāda, ka nelaimes gadījumi notiek jebkurā sporta veidā. Tas būtu tuvredzīgi aizliegt ekstrēmos sporta veidus, jo nomirt var arī skrienot, ja vēl atceramies, kā gāja Rīgas mēram Nilam Ušakovam. Nāves gadījumi bijuši arī hokejā, basketbolā, vesera mešanā un citos sporta veidos.

Jāatgādina, ka starptautiskajā ielu kultūras, sporta un mūzikas pasākuma Ghetto Games sacensībās desmit dažādos sporta veidos bija plānojuši startēt 1500 sportistu no 15 Eiropas valstīm.

Svarīgākais