Līgatnes lācim Mikum Ķekavā problēmas ar uzvedību

Ir pagājis vairāk kā mēnesis kopš lāču puikas Mikus un Puika tika pārvesti uz Ķekavas novada „Mežavairogiem”, kur, sakarā ar bēgšanas mēģinājumiem Līgatnē un jaunās lāču mājas būvniecību, tie paliks vismaz līdz jūlija vidum.

„Lāčiem šobrīd klājas labi, tie ēd doto pārtiku, un arī veselība ir laba, tikai Mikum ir problēmas ar uzvedību,” portālu nra.lv informē Danuta Priede, dzīvnieku patversmes „Mežavairogi” saimniece. Nesen Mikus nolauzis metāla aizsargu kādai lūkai, tādā veidā radot savainošanās draudus pats sev. Tieši šī iemesla dēļ patversmes saimnieki šaubās vai Miku varēs laist lielajā voljērā, kur atrodas elektriskais gans.

„Šāda Mikus uzvedība ir jau vēsturiski iegājusies,” skaidro Danuta Priede. Līgatnē Mikus vienmēr ir bijis atstumtais, un nereti kāvies arī ar lāceni Madi, tādējādi lācis ir agresīvāks par savu brāli Puiku, un viņam jāpievērš pastiprināta uzmanība.

„Mežavairogos” dzīvo vēl divi citi lāči – meitenes Laima un Māra. Līgatnes lāčus ar lācenēm pagaidām kopā nelaiž, jo nevar paredzēt, kāda būs viņu uzvedība. Šobrīd lāči dienas laikā atrodas mazajos voljēros, bet 21:00 tie tiek iedzīti sprostos, kur atrodas līdz 9:00. Tādējādi nakts laikā patversmes darbiniekiem ir iespēja izstaigāt teritoriju un izvērtēt vai nekas nav bojāts.

Dzīvnieku patversmes saimniece uzsver, ka papildus pasākumi, lai nodrošinātu drošību netiks veikti, jo ir pārliecināta, ka lāči izbēgt nevarēs. D. Priede apgalvo, ka, būvējot voljēru, visi drošības pasākumi tika rūpīgi ievēroti. Zemē tika iebetonēti pusotru metru dziļi pamati, un žogs ir pat augstāks nekā vajadzētu, kā arī tam apkārt ir ierīkots elektriskais gans un iekšdaļā pa perimetru izliktas lielās trotuāra plāksnes.

Jau ziņots, ka 9.maijā abi Līgatnes lāči tika pārvesti uz privāto zoodārzu „Mežavairogi”. Pirms pārvešanas tiem bija jāpārdzīvo smaga narkozes deva un kastrēšanas operācija. Lāči tika pārvesti ar smago auto un vinčām, nevis ar helikopteru kā sākotnēji tika plānots. Jūlija vidū paredzēts pabeigt jauno lāču māju, tad arī Miku un Puiku pārvedīs atpakaļ uz Līgatni.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais