Latvijas dzelzceļš: Uz dzelzceļa pārbrauktuves luksoforā dedzis sarkanais signāls

© Valsts policija

Dzelzceļa pārbrauktuve Cēsīs, uz kuras vakar notika traģisks negadījums, nav aprīkota ar aizsargbarjerām, taču luksofors darbojies un mašīnists vairakkārt signalizējis vieglās automašīnas vadītājām.

nra.lv, sazinoties ar Latvijas dzelzceļa sabiedrisko attiecību daļas vadītāju Antru Birzuli, noskaidroja, ka signālsistēma darbojusies nevainojami un no dzelzceļa puses visi satiksmes noteikumi ir ievēroti: "Pirms katra brauciena mašīnists iziet medicīnisko pārbaudi, šeit pat nevar būt runa par alkohola reibumu vai citām neuzmanības kļūdām, arī vilciens pirms braucieniem tiek pārbaudīts. Medijos izskan viedoklis, ka vilciens uzbraucis vieglajai mašīnai, taču vilciens savu maršrutu nevar izmainīt, bet vieglai auto var. Vilciens nevar braukt ātrāk par minētajiem 70 km/h, taču bremzēšanas process nav tāds pats, kā vieglajiem auto vai autobusiem."

Latvijas dzelzceļa pārstāve skaidro, ka liktenīgajā mirklī mašīnists vadījis vienu lokomotīvi: "Sadursmes brīdī, mašīnists norāva ekstrēmo bremzes rokturi, taču auto ir stumts vēl 400 metrus uz priekšu – tas ir milzīgs spēks, bet cilvēki vēl aizvien uzvedas pārgalvīgi pie dzelzceļa sliedēm. Ja šīs lokomotīves vietā būtu kravas vilciens, sitiens varēja būt tik spēcīgs, ka mašīna aizlidotu līdz pat diviem kilometriem."

Vidzemes reģiona pārvaldes Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma skaidro, ka ekspertīzes laikā tiks noskaidrots, vai vieglā auto vadītāja asinīs ir kāda apdullinoša viela. "Mašīnā netika atrastas pudeles vai kas tāds, kas varētu liecināt par alkohola lietošanu. Mašīna vairāk izskatījās saimnieciska – krāsas, bērnu ritenis. Arī mašīna bija labā stāvoklī – tehniskā apskate izieta. Kā tas gadījās, kāpēc mašīna atradās tieši pa vidu sliedēm, vai noslāpa, vai kādas citas tehniskas problēmas, mēs nezinām, tāpēc mēs meklējam aculieciniekus, kas varētu pastāstīt vairāk par šo traģisko notikumu.”

Nelaimes gadījumā miruši trīs cilvēki - 23 gadus veca jauniete, Dikļu pagasta iedzīvotāja, 1987. gadā dzimis vīrietis, Dobeles novada Annenieku pagasta iedzīvotājs un 1973. gadā dzimis vīrietis, Valmieras iedzīvotājs, kas, visticamāk, negadījuma brīdī vadīja automašīnu.

Svarīgākais