Remontējot māju, atrod 100 gadu vecu pistoli

© Līga Gabrāne, Ventas Balss

Ventspilī kādas senas mājas rekonstrukcijas laikā zem grīdas dēļiem atrasts apmēram 100 gadu vecs mauzers.

1896. gadā celtajā mājā starpstāvu pārsegumā zem grīdas dēļiem siltumizolācijai bija izveidots izdedžu, velēnu un skaidu slānis. Veicot mājas otrā stāva rekonstrukciju, strādnieki ar lāpstu šo slāni bēruši maisos. Vienubrīd strādniekam likās, ka lāpsta kaut kā kļuvusi smagāka, un, ieskatoties tuvāk, atklājās, ka zem skaidām atrodas pistole Mauser werke, stāsta mājas iemītnieks Mārtiņš Mūrnieks. Viņš atklāj, ka pārsteigums par atradumu bijis ļoti liels, un priecājas, ka izmēros nelielā pistole vispār tikusi pamanīta.

Uz pistoles ir piestiprināta neliela plāksnīte ar iegravētu tekstu. Tas liecina, ka šaujamierocis ir balva virsleitnantam Kļaviņam par otro vietu šaušanas sacensībās ar šautenēm. Diemžēl dāvināšanas gads nav minēts. Pistole ar visu aptveri atradusies oriģinālajā ādas makstī. Patronas klāt nav bijušas. Šaujamierocis ir labi saglabājies, un, tikai pateicoties veiksmīgai apstākļu sakritībai, tas nav pilnībā sarūsējis. Lieta tāda, ka jumts bijis caurs un vairākās vietās tecējis ūdens. «Par laimi, pistole atradās vietā, kur tai ūdens virsū nepilēja,» atklāj saimnieks.

Mārtiņš internetā izpētījis, ka šā modeļa pistoles tikušas ražotas laika posmā no 1910. līdz 1914. gadam. Māja, kurā pistole atrasta, ir dzimtas īpašums, tāpēc, iespējams, tā piederējusi kādam Mārtiņa tuviniekam. Atradums viņu ir tik ļoti ieintriģējis, ka vīrietis vērsies pie Ventspils vēsturnieces Ingrīdas Štrumfas. Mārtiņa rīcībā ir informācija, ka mājā dzīvojuši radi no mātes puses vairākās paaudzēs. Tostarp pirmie īpašnieki bijuši mammas vectēva tuvi radi. Viņiem bijuši trīs dēli, kuri Pirmajā pasaules karā gājuši bojā. Taču, cik zināms, neviens no viņiem nav bijis uzvārdā Kļaviņš. Mārtiņš pieļauj, ka pistoli zem grīdas paslēpis kāds no viņu armijas biedriem vai draugiem.

Interesantais atradums pašlaik atrodas Valsts policijas Ventspils iecirkņa seifā. Ventspils iecirkņa priekšnieks Ģirts Kokins informē: kā parasti šādos gadījumos, kad tiek atrasts šaujamierocis, ir uzsākts kriminālprocess. Pistole tiks nosūtīta ekspertīzes veikšanai. Tajā noteiks, vai ierocis ir šaušanas kārtībā, kā arī pārbaudīs, vai ar šo pistoli nav izdarīts kāds likumpārkāpums. Visticamāk, pēc ekspertīzes beigām kriminālprocesu izbeigs, jo atradēju jau jebkurā gadījumā pie atbildības nesauc.

Svarīgākais