Ventspilī bezpajumtnieks biedē kapu kopējus

© Līga Gabrāne, Ventas Balss

Ventspils Meža kapu apmeklētājus jau kādu laiku biedē kāds vīrietis. Viņš kapu kopējas dzen prom un pat piedraudot ar nazi.

Ventspils vietējā laikraksta Ventas Balss redakciju jau pāris nedēļas bombardē satrauktas tantiņas – viņas Meža kapos pārbiedējis kāds vīrietis melnā. Tostarp Silvijas kundze stāsta, ka brīdī, kad viņa likusi vāzē narcises, ieraudzījusi, ka tuvojas kāds nekopts vīrietis tumšā apģērbā. Vīrieša rokās bijis liels nazis, ko viņš ar spēku triecis pret koku stumbriem un kapsētas soliņiem. Silvija daudz nav domājusi un, pametot somiņu un citas mantas, metusies bēgt. Taču vīrietis sekojis un kliedzis: «Zarežu, ubju!» (noduršu, nogalināšu, – krievu val.) Vēlāk sieviete sazvanīja dēlu, kurš atbraucis pakaļ un gribējis izsaukt Pašvaldības policiju, taču Silvija atrunājusi.

Par kapos piedzīvotajām izbailēm stāsta arī vairākas citas kapu kopējas. «Kad iegāju kapos, vīrietis, kam bija melns ģīmis un cepure, izlēca no krūmiem un solīja mani nogalināt. Veiksmīgā kārtā man izdevās no viņa aizmukt,» stāsta kāda zvanītāja. Vairākas sievietes apgalvoja, ka vīrieša rokās bijis nazis. Bet kāds cits zina teikt, ka vīrietis jau sen staigā pa kapiem, baidīdams cilvēkus. Viņam vecāki esot miruši, bet pats ir slims ar nerviem. Kādreiz viņš ārstējies Liepājā, taču tagad slimnīcai neesot naudas. Ventspilnieki uztraucas, ka bezpajumtnieka rīcība ir neprognozējama. Tādēļ daudziem kļuvis bail iet uz kapiem, lai sakoptu savu tuvinieku kopiņas.

Reaģējot uz iedzīvotāju uztraukumu, Ventspils Pašvaldības policija vīrieti aizturēja, ar viņu veica pārrunas un palaida vaļā. Lieta tāda, ka policijā ar iesniegumu nav vērsies neviens cilvēks, tādēļ nav pamata vīrieti arestēt.

Aizturētais vīrietis ar Neatkarīgo runāt nevēlējās, vien pateica, ka viņu sauc Aleksejs un viņam ir 37 gadi. Uz pārējiem jautājumiem viņš nereaģēja. Policija informē, ka vīrietis ir bezpajumtnieks un dzīvo aiz kapiem vecās armijas daļas pazemes bunkuros. Vīrietis tur mitinās viens pats. Aizturētais policijai atzinis, ka šad tad cauri kapiem izejot. Paņemot svecītes, ja gadās arī ēdamo vai stiprākus dzērienus, ko atbilstoši slāvu tradīcijām cilvēki atstāj savu tuvinieku kapos. Taču nazi pie vīrieša municipāļi tā arī neatrada, arī dzīvesvietā ne.

Ventspils Pašvaldības policijas pārstāvis Tālvaldis Macpāns aicina visus iedzīvotājus, kuri vīrieti pēc fotogrāfijas atpazīst un ir cietuši no viņa uzbrukumiem vai draudiem, vērsties Valsts policijā ar iesniegumu. Bet, ja viņiem uzbrūk kapos, tad uzreiz ir jāizsauc Pašvaldības policija, nevis jāzvana uz laikrakstu.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais