Jaungada naktī sašautās meitenes rehabilitācijai līdzekļus palīdz vākt studenti

"Southwestern Company" ir Amerikas Savienoto valstu uzņēmums kurš katru gadu vairāk kā 3000 studentiem, tajā skaitā arī no Baltijas valstīm, piedāvā vasaras darbu Amerikā.

Šogad no Latvijas uz ASV dosies ap 100 studentu, lai pārdotu izglītojošās grāmatas amerikāņu ģimenēm. 11. maijā, piektdien, šie studenti, kas vasarā dosies darīt šo grūto darbu, ir nolēmuši sapulcēties, lai kopīgiem spēkiem palīdzētu savākt nepieciešamos līdzekļus Arinas Radziņas rehabilitācijai Ukrainā. Ziedojumi tiks vākti Rīgas rajonā - Čiekurkalnā, Teikā, Pļavniekos, Purvciemā, Imantā, Iļģuciemā, Āgenskalnā, Mārupē, Ziepniekkalnā, informē viena no akcijas organizētājām Aija Ulmane.

Studenti ziedojumus vāks, staigājot no mājas uz māju, klauvējot pie durvīm un aicinot palīdzēt ar ziedojumiem. Igaunijā šāda akcija jau notiek vairākus gadus, un tā kā kompānijā strādājošajiem izveidojušās labas attiecības arī ar citu valstu studentiem, viņi latviešus aicināja uzsākt ko līdzīgu.

Sanita Aldiņa, kas šajā kompānijā strādās jau ceturto gadu, atbild, kāpēc ir iesaistījušies šajā akcijā: „Strādājot Amerikā, ļoti bieži pilnīgi svešas ģimenes mums palīdz, salabojot velosipēdus, izmitinot uz visu vasaru, cienājot ar pusdienām, ja esam savas aizmirsuši, tāpēc mēs gribam kaut ko sabiedrībai dot atpakaļ. Tā ir vienkārši došanas ideja, mēs dodam(investējam savu laiku šajā gadījumā), kas sniedz tādu piepildījuma sajūtu”.

„Mēs esam veseli, studējam augstskolās un koledžās Latvijā, mums ir draugi, laba veselība un iespēja dzīvot pilnvērtīgi. Bet ne visiem ir tā laime. Dažiem dzīve uzliek pārbaudījumus, piemēram, ar veselību. Tāpēc mēs gribam palīdzēt, padarīt šo pasauli nedaudz labāku un gaišāku. Jo ja tu būsi labs, pasaule būs laba pret tevi, ” atbild Aija Ulmane, jautājot, kāpēc iesaistās šādā pasākumā.

Pirms septiņiem gadiem tieši jaungada nakts izmainīja tolaik vienpadsmitgadīgās skolnieces rīdzinieces Arinas Radziņas dzīvi. Svētku salūta laikā Rīgā, Stirnu ielas rajonā, meitene pēkšņi bezsamaņā saļima - viņai iešāva galvā. Taču viņa izdzīvoja.

„No sākuma domājām, ka varbūt galvu traumējis kāds metāla gabaliņš no izšautās petardes. Kad aizbraucām uz slimnīcu, kur iztaisīja rentgenu, ārsti izstāstīja, ka lode bijusi no īstas kaujas pistoles,” Inai Zelčai stāstīja Arinas māmiņa Svetlana Radziņa. Arina pamazām ir atveseļojusies, taču ne pilnībā. Viņai noteiktā diagnoze: ir kreisās puses hemiparēze, pavisam nemanāmi, bet meitene klibo. Svetlanai Radziņai policijā apgalvo, ka vainīgo meklē.

Izmeklēšana joprojām turpinās, taču bez rezultātiem. Ierocis, no kura tika raidīta lode, nav identificēts, informē Valsts policijas preses un sabiedrisko attiecību sektora vecākais speciālists Toms Sadovskis.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)