30 ārvalstu cietumnieki izmaksās 100 000 eiro

© f64

Latvijas cietumos ieslodzītie Austrālijas, Nigērijas, Uzbekistānas un citu valstu ieslodzītie turpmāk bez maksas varēs apgūt latviešu valodu, bet cietuma darbinieki - pilnveidot savas angļu valodas zināšanas. Ar šādu iniciatīvu klajā nākusi Tieslietu ministrijas Ieslodzījumu vietu pārvalde (IeVP), kura projektam novirzījusi vairāk nekā 73 000 latus. Lai gan valodas kursus plāno uzsākt jau nākamnedēļ, tajos plāno piedalīties vien 30 ieslodzīto. IeVP uzskata, ka līdzekļi izlietoti lietderīgi un palīdzēs ārvalstniekus iesaistīt dažādos izglītības pasākumos.

Projektā plānots iesaistīt 30 no kopumā 84 Latvijas cietumos ieslodzītajiem ārvalstniekiem, jo pārējie apcietināti uz neilgu laiku un latviešu vidē integrēties negrasās. Tas gan nav liedzis saņemt 103 930 eiro (73 042 lati) projekta finansēšanai, no kuriem piektdaļa – teju 15 000 latu – tukšos valsts budžetu, bet atlikušo līdzfinansēs Eiropas Komisija. Iniciatīva ļautu cietumā esošajiem ārzemniekiem atvieglot soda izciešanu un palīdzēt darbiniekiem strādāt ar citu valstu pilsoņiem.

Kā Neatkarīgajai atklāja IeVP Projektu izstrādes daļas priekšniece Lāsma Driķe, neapmierinātību izteikuši cietuma darbinieki, kuri valodas barjeras dēļ pašreiz nespēj ikdienā pilnvērtīgi strādāt ar ārzemniekiem.

30 ārvalstu ieslodzīto latviešu valodas apmācība izmaksās 3500 latu, bet par 5600 tiks veikta arī viņu papildus anketēšana. „Anketās galvenokārt jautāts, vai ārvalstu noziedznieki ikdienā izjūt nevienlīdzīgu attieksmi tautības dēļ un kādas papildus grūtības tas rada. Par projektu interese ir arī Lietuvas un Igaunijas Tieslietu ministriju cietumu departamentiem, kuri mūsu izstrādātās anketas tulkos savā valodā,” skaidro L. Driķe. Viņa uzsver - Latvija būs pirmā valsts Baltijas valstīs, kas īstenos speciālu programmu darbam ar ārzemju ieslodzītajiem.

Līdztekus ar viņiem mācību solos sēdīsies arī 80 cietuma darbinieki no no Liepājas, Daugavgrīvas un Rīgas Centrālcietuma. Viņiem skaidros nianses darbā ar ārvalstniekiem: iesaistītās tiesību normas, ārvalstu pilsoņu tiesības un pienākumus. Tāpat tiks piedāvāti risinājumi, kā ārvalstniekus iesaistīt dažādos apmācības jeb resocializācijas kursos, kuri šobrīd pieejami latviešu valodā. Kopumā personāla apmācības programmas izveide un īstenošana izmaksās 21 000 latu.

Cietumos ārzemnieku vairums ir no Krievijas un Lietuvas, bet ir arī pieci ukraiņi, divi armēņi, baltkrievi, kā arī ieslodzītie no eksotiskākām valstīm, piemēram, Austrālijas. „Darbinieku teicamās krievu valodas zināšanas palīdz sazināties ar daļu, bet ne visiem cietumos esošajiem ārvalstniekiem. Lai saprašanās noritētu sekmīgāk, darbinieki apgūs arī angļu valodu,” norāda Ināra Makārova, IeVP pārstāve.

Par ārzemju cietumnieku stāvokli un tiesībām IeVP informēs arī plašāku sabiedrību. Tādēļ tiks izveidoti speciāli plakāti un uzlīmes, kā arī rīkoti semināri par kopumā 10 500 latiem. Projekts noslēgsies 2013. gada 15.jūnijā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.