Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Glābēji aicina nekāpt uz ledus

Iestājoties pavasara šķīdonim, sniega un ledus kušanas, kā arī ledus iešanas laikā atrasties uz ledus ir īpaši bīstami – brīdina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Zemgales reģionālās brigādes vecākais inspektors Andris Staļģevics.

Viņš stāsta, ka visvairāk signālu no aculieciniekiem par upju, īpaši Daugavas, šķērsošanu pa ledu VUGD saņem no Jēkabpils un Aizkraukles puses iedzīvotājiem. Jau ziņots par aizvadītajā nedēļā Dobelē notikušo, kad glābējiem izdevās paspēt ierasties laikā, lai glābtu no ledus gabala upē iekrituša zēna dzīvību. «Taču vislielākie grēkāži ir makšķernieki, ar kuriem nespējam cīnīties, jo nevaram aizliegt vispār atrasties uz ledus. Viņi izmanto iespēju noķert pēdējo lomu un ir pārliecināti, ka ir gana pieredzējuši, bet bieži vien tas izrādās mānīgi,» sašutis A. Staļģevics. Tā neesot arī VUGD kompetence – dzenāt savu drošību un dzīvību apdraudošos iedzīvotājus vai arī uzmanīt ūdenskrātuves.

Piektdien, 9. martā, no Daugavas ledus VUGD Jēkabpils brigādes vīri nocēla trīs skolēnus, kuri bija šķērsojuši upi no pilsētas Krustpils puses uz Jēkabpils pusi. VUGD Jēkabpils iecirkņa komandieris Dzintars Cvilikovskis informēja, ka, tuvojoties Daugavas kreisajam krastam, bērni izdzirdējuši ledus krakšķēšanu, kā arī ieraudzījuši pie krasta vaļumus. Viņi nobijušies un nogūlušies uz ledus. Laimīgas nejaušības pēc to bija pamanījuši cilvēki, kas atradās uz dambja un izsauca glābējus. Pateicoties iedzīvotāju vērībai un rīcībai, kā arī glābēju profesionalitātei, bērni tika izglābti, noceļot no ledus ar speciālu glābšanas aprīkojumu.

Arī Jēkabpils pilsētas pašvaldība brīdina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un nekāpt uz Daugavas ledus! Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Dainis Līcis bilst, ka pašvaldība jau vairākkārt brīdinājusi cilvēkus uzmanīties un nekāpt uz ledus, tiks izvietoti arī brīdinoši uzraksti Daugavas abos krastos, taču jāapzinās, ka katram cilvēkam ir jābūt atbildīgam par savu rīcību. Skolēnu pavasara brīvdienās D. Līcis aicina vecākus vēlreiz pārrunāt ar bērniem drošības jautājumus, lai nerastos bīstamas situācijas.

VUGD Zemgales reģionālās brigādes vecākais inspektors A. Staļģevics skaidro, ka par vides drošību būtu jārūpējas pašvaldībām, aicinot palīgos municipālo un valsts policiju, organizējot reidus, cenšoties notvert un veikt audzinošus pasākumus pārgalvīgajiem.

Jēkabpilī šosezon divas reizes bez minētā VUGD no iedzīvotājiem saņemti ziņojumi par to, ka bērni šķērso Daugavu pāri ledum. Kad glābēji ieradušies, drosminieku uz ledus vairs nebija. Notverts kāds vīrietis, kurš Aizkrauklē gulējis uz Daugavas ledus upes vidū – izrādījies, ka viņš bija lietojis grādīgos dzērienus un pakritis, nespējot tālāk iet. Vīrietis nogādāts krastā.

«Grūti izskaidrot to cilvēku rīcību, kuri tīši apdraud savu dzīvību, ejot uz bīstama ledus,» teic A. Staļģevics. «Īpaši bīstams ir ledus sakustēšanās un ledus iešanas laiks, kad slīkstošo glābšanas darbi ir gandrīz neiespējami, jo glābēji nespēj nokļūt uz ledus un vižņu gabaliem vai to sanesumiem, jo arī upju straume palos un ledus iešanas laikā ir ļoti spēcīga,» brīdina A. Staļģevics.