Rīgas zoodārzā nogādāts pirmais ronis

No Vecāķiem uz Rīgas Zooloģisko dārzu atvests pirmais šopavasar pludmalē atrastais pelēko roņu mazulis.

Roņu mazuļu dzimšanas laikā – martā un aprīlī, atkarībā no ledus apstākļiem jūrā, ronēnus jūras krastā pamana ik gadu. Baltijas jūrā visbiežāk sastopamajiem - pelēkajiem roņiem mazuļi dzimst lielākoties uz Sāmsalas piekrastes saliņām. Ja mazulis priekšlaicīgi nonāk ūdenī, jūras straumes un viļņi to var atnest līdz pat Latvijas pludmalēm. Tomēr atsevišķas roņu mātes droši vien dzemdē arī uz ledus (bezledus ziemās - pat liedagā). Latvijas piekrastē un, ledum kūstot, mazuļi paliek krastā. Mātes ronēnus ar pienu baro tikai aptuveni 4 nedēļas, kamēr tos klāj balta pūka. Pēc tam mazuļus pamet vienus, baltā pūka pakāpeniski izkrīt un ronēni var sākt patstāvīgu dzīvi ūdenī. Roņu mazuļiem piemīt spēja ilgstoši iztikt bez barības un šajā laikā ir jāiemācās patstāvīgi ķert zivis, vēsta Rīgas zoodārzs.

Zoologs Valdis Pilāts norāda, ka roņiem ir jāaug dabiskajā vidē, un uz zoodārzu tos jānogādā tikai tādos gadījumos, kad viņi ir savainoti vai novārguši.

Visnopietnākie draudi ronēniem ir pastaigā izvestie suņi, tāpēc Rīgas zoodārzs lūdz tos vadāt pavadā.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais