Swedbank mēģina piedzīt parādus no miruša cilvēka

© Dāvis Valbaks, f64

"Vai viņi bija jāuzaicina uz bērēm, lai to pierādītu?" sašutusi jautā rīdziniece Sigita (vārds mainīts). Sieviete pēc vīra nāves ziņojusi par nelaimi bankai, kurā vīrietis bija uzņēmies saistības, un uzrādīja arī miršanas apliecību, taču, neraugoties uz to, rēķini aizvien turpināja pienākt.

Tā vien tāda papīru lieta, nekas nav jādara, paskaidrots sievietei. Liels bija pārsteigums, kad pirms divām nedēļām pienākusi vīram adresēta vēstule no parādu piedzinējiem. "Banka šos līgumus ar manu vīru lauzusi un pieprasa atmaksāt visu līzinga summu, jo viņš nav veicis maksājumus laikā. Ja nemaksās, iesūdzēs tiesā," vēstules saturu atstāsta sieviete. Diemžēl Neatkarīgajai tā arī neizdevās saņemt skaidrojumu no Swedbank – izpaust informāciju par klientiem liedzot likums. Taču arī Sigitai banka sīkāk nav paskaidrojusi; vēlāk vien atbildējusi – notikusi kļūda.

Latvijas kredītņēmēju apvienības konsultante juriste Diāna Rasa skaidro – ja cilvēks kredītu ņēmis personiskām vajadzībām, pēc viņa nāves saistības izbeidzas un ģimenei tās nav jāpārņem. Tas attiecināms arī uz minēto gadījumu.

Jāpiebilst, ka parādnieka nāves gadījumā saistības pāriet ģimenes loceklim vai laulātajam, ja viņš bijis līdzaizņēmējs vai galvotājs. Tāpat otram laulātajam ar savu mantu jāatbild, ja mirušajam laulātajam savulaik izsniegtais kredīts izlietots ģimenes vajadzībām. Piemēram, ja par aizņemtajiem līdzekļiem iegādāts ledusskapis, ko lietojusi visa ģimene, tās locekļiem var prasīt atmaksāt kredītu.

Tāpat arī, izšķiroties pieņemt vai atraidīt mantojumu, jārēķinās, ka līdz ar mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet arī visas saistības, tāpēc sākotnēji jāizsver, vai parādu lielums nepārsniedz mantojamās mantas apmēru. Tā piemēram, ja aizgājējs kredītu ņēmis mājokļa iegādei, kurā arī pašlaik dzīvo ģimene, jāizvērtē, vai vērts pieņemt to kā mantojumu, tādējādi uzņemoties turpmāk pildīt saistības, vai atteikties un meklēt jaunu dzīvesvietu, skaidro D. Rasa.

Jāpiebilst gan, ka arī no pienākuma atbildēt par mantojuma atstājēja parādiem ar savu paša mantu var atsvabināties, izlietojot inventāra tiesību, tas ir, vēršoties pie notāra ar lūgumu uzdot sastādīt inventāru – kustamas un nekustamas mantas sarakstu – tiesu izpildītājam. Tādējādi mantinieks par saistībām atbildēs tikai mantojuma apmērā, turklāt viņam ir tiesības atvilkt no tā vajadzīgās summas mantojuma atstājēja apbedīšanai, inventāra sastādīšanai un citiem tiesu izdevumiem.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais