Pusaudži sarijas bumbu patvertnē atrastas 40 gadus vecas tabletes

© Juris Ģigulis

Ventspilī vairāki 15 gadus veci puikas saēdušies kādā bumbu patvertnē atrastas padomju laiku tabletes. Viens no pusaudžiem jau vairākas dienas atrodas slimnīcā, kur viņa organismu skalo no indēm.

Ventspilī kopumā ir 13 padomju laikos uzbūvētas bumbu patvertnes. Tolaik tāda bija jāuzbūvē pie katra lielāka objekta, kur strādā daudz cilvēku. Tagad lielākā daļa no tām ir sliktā stāvoklī, daļa ir iekonservētas, dažas tiek izmantotas kā noliktavas. Daļa no bunkuriem ir nonākuši privātīpašumā, iegādājoties tos kopā ar zemesgabalu.

Slimnīcā nonākušais pusaudzis stāsta, ka viņš kopā ar vairākiem draugiem ložņājis pa bumbu patvertni, kas atrodas bijušās Ventspils ventilatoru rūpnīcas teritorijā. Esot pētījuši dažādus interesantus dokumentus, gāzmaskas un citas militāras lietas. Tas viss esot labi saglabājies. Bet bunkura seifā puikas atraduši aptuveni desmit medikamentu kārbas, kurās bijušas baltas, zilas un rozā krāsas tabletes. Vienam no draugiem radusies spoža ideja tās paņemt līdzi uz mājām un pamēģināt. Bara instinkts nostrādāja, un tā arī izdarījuši. «Īsti nepadomāju ar galvu un apēdu kādas trīs tabletes,» atklāj pusaudzis. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas pediatrijas dienesta vadītāja Ieva Ozola gan atceras, ka viņš ārstiem sākumā teicis, ka apēdis kādas desmit tabletes. Vēlāk palicis ļoti slikti – bijusi slikta dūša, galvas reiboņi un sausa mute, sākušās pat halucinācijas. Tēvs stāstījis, ka viņš esot staigājis un kaut ko darbojies kā mēnessērdzīgs. Bet viņam pašam licies, ka ir aizmidzis, un neko tādu neatceras. No rīta vecāki viņu aizveduši uz slimnīcu. Apstākļu noskaidrošanu uzsākusi arī policija.

Puisis zina stāstīt, ka slikti no tabletēm bijis arī pārējiem eksperimentētājiem. «Manam draugam bija halucinācijas, ka viņš ir kopā ar mani, taču patiesībā es ar viņu kopā vairs nemaz nebiju,» atklāj pusaudzis. Taču viņu vecāki to nepiefiksēja, tādēļ mediķu rokās draugi tā arī nenonāca.

Par tablešu saturu slimnīcai neko daudz nevarēja pateikt arī Valsts toksikoloģijas centrs. Visticamāk, tās ir tabletes, ko lieto radiācijas starojuma saņemšanas gadījumā. To sastāvā ir fosfors un citi komponenti. Ārste I. Ozola atceras, ka par šādām dažādas krāsas tabletītēm savulaik tika mācīts civilās aizsardzības mācībās. Zēnu ēstās tabletes varētu būt 40 un pat vairāk gadu vecas.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais