Ar Šveices atbalstu Zemgalē iegādāti 19 skolēnu autobusi un top jauniešu centri

Izmantojot Šveices finanšu instrumentu, Zemgalē vairākiem novadiem kopumā iegādāti 19 autobusi skolēnu pārvadāšanai, kā arī vairākos novados sākts darbs pie daudzfunkcionālo centru jauniešiem izveides, aģentūrai BNS pavēstīja Zemgales plānošanas reģiona pārstāve Elīna Uļanska.

Latvijas–Šveices sadarbības programmā kopš 2009.gada Latvijā apgūti 33 miljoni latu, par kuriem visā valstī īstenoti dažādi projekti.

Zemgalē un Latvijā viens no redzamākajiem programmas projektiem bijis skolas autobusu projekts, ar kura palīdzību 12 Zemgales pašvaldības – Auces, Dobeles, Tērvetes, Jelgavas, Rundāles, Bauskas, Vecumnieku, Jaunjelgavas, Neretas, Aknīstes, Jēkabpils un Krustpils novads – ieguva kopumā 19 jaunu autobusu skolēnu pārvadāšanai.

Savukārt Jelgavas, Pļaviņu un Ozolnieku novadā patlaban noris darbs pie daudzfunkcionālu jauniešu centru izveides. Centros iecerēts ar neformālās izglītības metodēm atbalstīt jauniešu iniciatīvas un sekmēt saturīgu brīvā laika pavadīšanu, tā veicinot izglītotas, sabiedriski aktīvas un atbildīgas jaunās paaudzes veidošanos.

Tāpat projektā "Atbalsts jaunatnes iniciatīvu attīstībai attālos vai mazattīstītos reģionos" paredzēts dažādu informatīvo pasākumu kopums par jauniešiem aktuālām tēmām, kas apkopotas, balstoties uz Izglītības un zinātnes ministrijas veiktu pētījumu par jauniešu apmācību vajadzībām un interesēm reģionos.

Paredzēts, ka kopumā Latvijā 2013.gadā būs izveidoti 17 jauniešu multifunkcionālie centri.

Uļanska informēja, ka pašlaik Latvijā sākts pēdējais Latvijas–Šveices sadarbības projekts, kas paredz uzlabot ugunsdrošību Latvijas izglītības iestādēs.

Izglītības iestādes, kurās uzlabos ugunsdrošību, izvēlētas pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta veiktā apsekojuma. Kā prioritārā mērķa grupa noteiktas internātskolas, jo šajās iestādēs bērni un jaunieši arī nakšņo.

Projekta gaitā ugunsdrošību paaugstinās 138 Latvijas skolās, tostarp 10 Zemgales izglītības iestādēs. Tā kopējais budžets ir 1,6 miljoni latu.

Ar Šveices finanšu instrumenta atbalstu īstenoti arī citi projekti, piemēram, Jelgavas pensionāri desmit mēnešu apguva veselīga dzīvesveida priekšnosacījumus. Projektu īstenošanā aktīvi iesaistījās arī Nevalstiskās organizācijas (NVO), kopumā Zemgalē NVO realizēja aptuveni 20 projektu.

Kopumā Zemgalē, izmantojot Šveices finanšu instrumenta finansējumu, īstenoti 20 projektu.

Latvijas–Šveices programma devusi ieguldījumu arī tādās jomās kā reģionālā attīstība, tiesu modernizācija, vides uzlabošana un pētniecība.

Programmas finansējums projektos tiek noteikts katrā atsevišķā gadījumā, un tas var svārstīties – dažos projektos finansējuma saņēmējam jānodrošina vismaz 15% līdzfinansējums, citos programma atbalsta projektu 100% apmērā.

Latvijas–Šveices sadarbības programma ir finansiālās palīdzības instruments, kas ir izmantojams papildu Eiropas Savienības struktūrfondu, Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumentu palīdzībai.