Premjers lūgs LM un EM izvērtēt Barrozu vēstuli par jauniešu bezdarbu

Premjers Valdis Dombrovskis atbildīgajām ministrijām lūgs izvērtēt Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja Žozē Manuela Barrozu vēstuli par jauniešu bezdarbu.

Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke pastāstīja, ka Barrozu vēstule saņemta ceturtdien. Tajā minēto informāciju viņš lūgs izvērtēt Ekonomikas un Labklājības ministrijai.

Ministrijām arī jāsagatavo priekšlikumi tālākai rīcībai.

Barrozu aicinājis vairākas valstis, tostarp Latviju, izstrādāt plānu bezdarba samazināšanai jauniešu vidū.

EK priekšsēdētājs nosūtījis vēstuli astoņu valstu līderiem, kurās ir visaugstākais jauniešu bezdarbs, – Grieķijai, Spānijai, Portugālei, Itālijai, Īrijai, Slovākijai, Lietuvai un Latvijai.

Pēc "Eurostat" datiem, pagājušā gada novembrī Latvijā 29,9% jeb 34 000 bezdarbnieku bija jaunieši.

Barrozu vēstulē Dombrovskim aicinājis izveidot speciālas rīcības grupas, kas izstrādātu plānu jauniešu bezdarba samazināšanai, kā arī atbalsta palielināšanai maziem un vidējiem uzņēmumiem.

Latvijai līdz aprīļa vidum ir jāizstrādā jauniešu nodarbinātības plāns, kurā jānorāda konkrēti politikas pasākumi un tiem paredzētais finansējums, "kas palīdzētu samazināt jauniešu bezdarbu, risinot darba tirgum nepieciešamo prasmju neatbilstību realitātei un priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas sekas", teikts Dombrovskim adresētajā vēstulē.

Otrs rīcību grupu uzdevums ir izvērtēt, kā varētu palielināt vai paātrināt mazo un vidējo uzņēmumu piekļuvi finansējumam, izmantojot ES fondu līdzekļus.

Latvijā

Valdība nesaskata iespēju piešķirt finansējumu Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles atjaunošanai un Aglonas bazilikas svētceļnieku komunikācijas centra ēkas siltināšanai, izriet no Kultūras ministrijas (KM) sagatavotā Ministru kabineta (MK) atbildes vēstules projekta Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijai, kas pieejams Tiesību aktu portālā.

Svarīgākais