Veterinārārsti iesaka aukstajā laikā nerīkot garas pastaigas ar suņiem

Šobrīd, kad aukstais laiks arvien vairāk pieņemas spēkā, nedrīkst aizmirst arī par savu četrkājaino draugu.

Šajās aukstajās dienās nedrīkst pieļaut to, ka dzīvnieks ilgi uzturas ārā. Šis uzturēšanās ilgums katram dzīvniekam ir jāskatās individuāli. "Klivet" veterinārās klīnikas pārstāve Žanna saka: "Ar suņiem ir tāpat kā ar cilvēkiem. Tie var saaukstēties. Saimniekam pašam ir jājūt, cik ilgi viņa dzīvnieks var uzturēties ārā. Es ieteiktu izvest suni tikai vajadzības gadījumā. Divas var trīs reizes dienā ir pietiekami." Viņa arī piebilda, ka dažām suņu šķirnēm, piemēram, ķīnas cekulainajiem suņiem apģērbs ir nepieciešams obligāti. Aukstais laiks sunim var veicināt ne vien saaukstēšanos, bet arī urīnpūšļa problēmas.

Cits iemesls kāpēc dzīvniekiem nevajadzētu daudz uzturēties ārā ir tas, ka tie staigājot pa sniegu un ledu, var savainot ķepas. Tā var gūt nopietnas traumas.

Saimniekiem der atcerēties, ka tāpat kā viņi paši sev izmanto aizsargkrēmus, arī dzīvniekiem veikalos ir pieejamas šķidrās ziepes spilventiņiem, kā arī vasks ķepām, kas pasargā no samirkšanas ūdenī un slīdēšanas pa slidenu virsmu.

Nesen atvērtajā patversmē “Labās mājas” dzīvnieki neizjūt salu, jo telpas ir tikko izremontētas. „ Mēs ievērojam to pašu, ko jebkuru citu suņu saimnieki, jo šiem suņiem saimnieki esam mēs. Vedam arā tikai tad, kad ir nepieciešams. Ilgas pastaigas izpaliek,” stāsta patversmes „Labās mājas” darbiniece Astrīda Kārkliņa.

Suņu īpašniekiem der atcerēties, ka ziemā saviem mīluļiem jādod proteīniem bagāts ēdiens, kā arī siltais ūdens vairākas reizes dienā.

Kas attiecas uz suņu turēšanu ārā, būdai ir jābūt pareizi nosiltinātai. Grīdai ir jābūt siltai, priekšā būdai ir jāpieliek kāda lupata, kas pasargātu dzīvnieku no vēja. Būda nevar būt uz zemes, tam jābūt uz koka dēlīšiem. Būda nedrīkst būt par lielu.

Ja ir liels sals, tad saimniekam ir jāpalaiž suns pārnakšņot mājās.

Svarīgākais