Elektrības padeve Līvānu novadā atjaunota [papildināta]

Līvānu novada Turku pagastā naktī uz ceturtdienu lielā aukstuma dēļ pārrauta "Latvenergo" augstsprieguma līnija, kuras dēļ aptuveni 1000 pagasta iedzīvotāju vairāk nekā 12 stundas bija palikuši bez elektrības, aģentūrai BNS pastāstīja Līvānu novada domes pārstāve Ginta Kraukle.

Kraukle informēja, ka pašlaik elektrības padeve jau ir atjaunota.

Elektrības pārrāvums notika ap plkst.1, kad gaisa temperatūra Līvānu apkaimē bija apmēram mīnus 27 grādi. Lai nepieļautu kanalizācijas un ūdensvada aizsalšanu, jau naktī uz Turku pagastu tika nogādāti trīs pašvaldības elektrības ģeneratori.

Kraukle norādīja, ka elektrības pārrāvums tik zemā gaisa temperatūrā var radīt nopietnu apdraudējumu iedzīvotājiem, turklāt bez elektrības palikusi arī Jaunsilavu pamatskola, kurā mācās aptuveni 150 bērnu. Tiesa gan, lielā sala dēļ daļa no skolēniem nav ieradušies.

"Strāvas pārrāvums īpaši var kaitēt lauksaimniekiem, jo ne visiem ir elektrības ģeneratori. Dzīvnieki taču ir jābaro un jāslauc," paskaidroja Kraukle.

Dome arī izteikusi sašutumu, jo iemesls, kāpēc joprojām nav atjaunota elektrības piegāde, esot tāds, ka Turku pagastā tiek veikti elektrolīniju remontdarbi un tāpēc nav iespējams operatīvi pārslēgties uz citām līnijām. Dome pauž neizpratni par to, kāpēc elektrolīnijas jāremontē tieši ziemā, kad gaidāms liels sals.

Savukārt AS „Sadales tīkls”norāda, ka bargais sals izraisīja arī elektroapgādes traucējumu Līvānu novada Turku pagastā, kur aukstuma ietekmē tika sarauti vadi un lūza balsts. Bojājums tika konstatēts plkst. 00.14, atslēdzot 58 transformatora punktus, jau pēc stundas tika pieslēgti 11 punkti, plkst.02.26 tika konstatēta bojājuma vieta, uz kuru devās operatīvā izbraukuma brigāde, plkst. 04.10 tika veikta lokalizācija, atjaunojot elektroapgādi vēl 15 TP.

Tādējādi jau nakts laikā uz pusi tika samazināts bez elektrības palikušo iedzīvotāju skaits līdz 400. AS „Sadales tīkls” Austrumu reģiona tehniskais direktors Edgars Soldāns sazinājās ar Līvānu novada pašvaldības izpilddirektoru Uldi Skreiveru, piedāvājot palīdzību, nodrošinot pašvaldību ar dīzeļģeneratoriem. Pašvaldības pārstāvis apliecināja situācijas izpratni, kā arī to, ka papildu palīdzība nav nepieciešama.

Situācijas ātrāku risinājumu apgrūtināja tas, ka nodrošināt elektroapgādi no citām elektrolīnijām nebija iespējams, jo vēl pirms gaisa temperatūras samazināšanās Līvānu novadā tika uzsākti nozīmīgi elektrolīniju remontdarbi. Veicot konkrētā tehniski sarežģītā balsta remontdarbus, elektroapgāde tika atjaunota plkst. 13.11.

Vienlaikus "Sadales tīkls" uzsver , ir gatavojies lielajam aukstumam, iesaistot vairāk resursu kā ikdienā elektroapgādes kvalitātes nodrošināšanai, piem., dubultojot operatīvā izbraukuma brigāžu skaitu iecirkņos. Ja gaisa temperatūra nokrīt līdz -15 grādiem, tiek atcelti plānotie remontdarbi, lai neradītu papildu neērtības iedzīvotājiem. Lai ar elektroenerģiju nodrošinātu sociāli svarīgus objektus un ēkas, AS „Sadales tīkls” to apzināšanai sadarbojas ar pašvaldībām un nepieciešamības gadījumā nodrošina ar ģeneratoriem. Jau rudenī uzņēmums veica pasākumus, informējot pašvaldības par savstarpējo komunikāciju avārijas atslēgumu gadījumos.

Tādējādi šobrīd, kad vietām Latvijā, īpaši Austrumu reģionos, sals ir sasniedzis -30 un vairāk grādu, ir tuvu robeža, kad tā ietekmē vietām var trūkt vadi elektrolīnijas posmos, kur tās iepriekš nelabvēlīgi ir ietekmējušas dabas stihijas, piem., vēlā rudens un gada sākuma vētras. Vairumā gadījumu tie ir specifiski, īslaicīgi bojājumi, kuru novēršanā tiek operatīvi iesaistītas brigādes, lai pēc iespējas ātrāk novērstu neērtības iedzīvotājiem.